Bursele europene inchid in scadere, pe fondul ideii FMI de a taxa bancile

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 00:24
1137 citiri
Bursele europene inchid in scadere, pe fondul ideii FMI de a taxa bancile

Marile piete de capital ale continentului au inchis sedinta bursiera de miercuri in scadere, in conditiile in care chestiunea ajutorului pentru Grecia si ideea FMI de a taxa bancile au penalizat titlurile financiare, anuland efectul pozitiv al rezultatelor trimestriale peste asteptari.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a scazut cu 1,04%, pana la 5.723,43 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 0,54%, pana la 6.230,38 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a coborat cu 1,22%, la 3.977,67 puncte.

La mijlocul sezonului de raportari, multe companii au afisat rezultate financiare peste asteptari, insa atentia investitorilor s-a concentrat mai mult pe propunera Fondului Monetar International (FMI) de a taxa suplimentar bancile.

Astfel, FMI a recomandat tarilor din cadrul G20 introducere a doua noi taxe pentru institutiile financiare, prin care sa se previna sau sa se acopere costurile viitoarelor crize, taxe ce ar putea costa sectorul financiar pana la 2.000 miliarde dolari.

Chiar daca nivelul contributiilor urmeaza sa fie stabilit de guverne, FMI a sugerat in raport un nivel cuprins intre 2% si 4% din produsul intern brut, pe baza experientelor anetrioare. Nivelul ar insemna 1.000-2.000 miliarde dolari, luand in calcul PIB-ul total al tarilor din G20.

Principalii indici de pe Wall Street erau si ei pe rosu in jurul orei 18:30, ora Romaniei: Dow Jones scadea cu 0,15%, indicele compozit Nasdaq pierdea 0,37%, iar indicele mai extins S&P 500 cobora cu 0,38%. 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#banci, #burse, #europene, #fmi, #taxe , #stiri FMI