Camerele de comert cer micsorarea cotei unice si renuntarea la TVA de 24%

Luni, 26 Iulie 2010, ora 09:48
1479 citiri
Camerele de comert cer micsorarea cotei unice si renuntarea la TVA de 24%

Camerele de comert judetene propun Guvernului reducerea cotei unice de impozitare, renuntarea la TVA de 24% si contractarea de noi imprumuturi externe, pentru stimularea reluarii cresterii economice, potrivit Mediafax.

Setul de masuri anticriza cuprinde, de asemenea, scutirea de plata impozitului pe profit a firmelor nou infiintate (pe perioade de sase luni pentru activitatile de comert, de un an pentru activitatile de servicii si de doi ani pentru productia industriala si constructii), scutirea de plata impozitului pe profitul reinvestit pe o perioada de 2-3 ani si eliminarea de urgenta a impozitului minim obligatoriu.

In plus, camerele de comert cer plata imediata a datoriilor statului la firme private si compensarea restantelor institutiilor publice si societatilor de stat catre firmele private cu datoriile pe care aceste firme le au la bugetele de stat, se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

"Aceste masuri au ca obiectiv relansarea cresterii economice, impulsionarea initiativelor antreprenoriale si stimularea exporturilor", se precizeaza in comunicat.

Propunerile camerelor de comert:

- elaborarea unui program national de reconversie si calificare/recalificare profesionala

- stimulare a antreprenoriatului, pentru someri si pentru bugetarii care urmeaza sa fie disponibilizati,

- relansarea programului de investitii guvernamentale si de cofinantare a proiectelor in vederea atragerii de fonduri structurale UE

- precum si stimularea exporturilor romanesti pentru produsele care au cel mult 30% componente provenind din import (materie prima, materiale, etc).

Programul anticriza este completat de renegocierea contractului de imprumut cu FMI, Banca Mondiala si Uniunea Europeana in sensul obtinerii de imprumuturi suplimentare menite sa stimuleze reluarea cresterii economice, desfintarea Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca si preluarea atributiilor acestora de organizatii neguvernamentale, precum si reducerea angajatilor din ministere la 50% si desfintarea mai multor agentii nationale.

#camere, #comert, #cota, #tva, #unica , #stiri FMI