Campania prezidentiala ne va "costa" 50 de miliarde de euro !

Marti, 04 August 2009, ora 10:34
4549 citiri
Campania prezidentiala ne va "costa" 50 de miliarde de euro !

" Programul Prima Casa nu va avea nici un efect. Oamenii vor o locuinta pe loc, in general se merge catre o locuinta veche, se cumpara tot apartamentul ridicat acum 50 de ani de Ceausescu, in Pantelimon sau Drumul Taberei. Numai ca in loc sa se cumpere cu 38.000 euro, se cumpara cu 60.000 de euro", a declarat Bogdan Chirieac, intr-un interviu acordat Bloombiz. Analistul politic mai face o predictie soc: campania prezidentiala, suprapusa in actualul context, va costa nu mai putin de 50 de miliarde de euro. " Ma gandesc la aproape 20 miliarde care trebuie sa vina de la FMI si de la Comisia Europeana,  la 11 miliarde pana acum, bani care au fost luati cu imprumut, rostogoliti pe la bancile din Romania, cateva zile ca Trezorereia nu are cashflow. Spre sfarsitul anului ne vom situa intre 40 si 50 miliarde de euro".

Analistii straini au declarat, in repetate randuri, ca Europa emergenta va avea cel mai mult de suferit in urmatoarea perioada. Care va fi situatia Romaniei?

Anticipez ca situatia in tara noastra va fi extrem de dificila.

Desi Romania era bine inarmata inainte de inceperea crizei pentru a traversa in conditii relativ bune aceasta incercare cumplita a economiei mondiale, faptul ca, din cauza campaniei electorale prezidentiale, Romania nu este condusa pe o gandire economica ci pe una strict politica ce tine de alegerea unuia sau altuia dintre candidati, a obosit foarte mult mediul de afaceri din tara noastra, a accentuat foarte mult decalajele si haosul in sistemul bugetar.

Ca urmare, eu ma astept ca Romania sa aiba soarta tarilor baltice, mai putin sprijinul exceptional pe care tarile baltice il primesc din partea tarilor nordice.

In repetate randuri, ati declarat in presa ca situatia economica este foarte grava si continuati sa aveti o viziune pesimista asupra evolutiei acesteia.

Imi place sa cred ca viziunea mea este realista, nici pe departe pesimista. Daca as avea o viziune pesimista, m-as gandi ca Romania ar putea sa ajunga intr-o situatie mai rea decat inainte de 1989.

Ma astept sa avem o situatie comparabila cu cea din 1997. Mediul privat, in acest moment, cel care produce proteina economica necesara functionarii statului, nu mai functioneaza. Pe de o parte, nu mai functioneaza in mod obiectiv.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Pur si simplu, s-au prabusit pietele. Exportai de 6 miliarde de euro/an in Germania, mai exporti de 1,2 miliarde. Exportai de 4 miliarde jumatate in Franta, mai exporti de 0,6 miliarde.

Apoi, Ministerul Finantelor si Guvernul vin cu situatii si decizii aberante. In loc sa ajuti mediul privat, in acest moment, nu faci altceva decat sa-i pui taxe si impozite aberante. Sunt alergati putinii angajati ai firmelor care au mai ramas.

Pentru fiecare impuls la telefon, vrea domnul Pogea impozit, pentru fiecare litru de benzina, nu mai ai voie sa deduci TVA-ul, TVA-ul la leasing etc. Si multe alte grozavii care se intampla in sistemul financiar al Romaniei.

Pe de alta parte, vedem bine ca in sistemul bugetar avem niste discrepante enorme, nu ai nici un fel de dialog cu partenerii sociali si Romania nu are cum sa plateasca ceea ce se cere in acest moment. De exemplu, programul Prima Casa ar fi trebuit gandit.

Eventual, sa dai acei bani garantie guvernamentala pentru locuintele care incep sa se construiasca acum pentru a relansa economia. Tot ce au facut a fost sa mareasca pretul apartamentelor vechi cu doua camere de la 40.000 euro la 60.000 euro.

Cu alte cuvinte, e o chestiunea de speculatori, nu are nici o legatura cu economia reala. Romania nu este condusa economic, in acest moment. Nu facem altceva decat sa acumulam datorii externe, bani pe care ii risipim si pe care eu nu o sa mai apuc la 47 de ani sa-i platesc, in schimb, dumneavoastra ii veti plati cu sange si sudoare. Veti avea o locuinta si o masina mult mai tarziu, veti putea face un concediu mult mai tarziu decat ati merita.

Se va mai imprumuta Romania la FMI?

Nici Fondul nu-i un sac fara fund, cu siguranta banii de la FMI nu vor ajunge, mai devreme sau mai tarziu, Romania va iesi si pe piata de capital cu dobanzi mult mai ridicate. Nu uitati ca suntem singurii din UE care avem acel “ under investment grade”, deci nu este recomandat sa investesti aici.

Singurul lucru care mai functioneaza in Romania de astazi, dar nu are legatura cu Guvernul, sunt banii romanilor din strainatate care continua sa vina. Daca prabusirea nu s-a produs inca, se datoreaza miliardelor de euro care alimenteaza inca familiile celor plecati si cu care se stimuleaza putin consumul.

Dupa sase luni de guvernare, vii si ne anunti ca dam drumul la investitii in infrastructura. Pai sase luni de ce nu le-ai dat drumul? Iar acum nu vedem nimic.

Ne ascunde ceva Guvernul? Credeti ca sunt anumite lucruri pe care ar trebui sa le stim?

Ma intreb daca este vorba despre o ascundere deliberata a datelor, in sensul in care Romania incearca sa arate mai bine in fata UE si a FMI tocmai pentru a mai capata niste miliarde la dobanda mai mica.

Este rusinos daca se intampla asa ceva dar poate fi sanatos fiindca, pana la urma, Romania plateste acele dobanzi inspaimantatoare. Sau, pe partea cealalta, e nestiinta si nepricepere. Uneori, am impresia ca mai marii tarii noastre nu au idee de cat de grava este situatia. Pur si simplu, nu realizeaza gravitatea economica in care au adus Romania.

In momentul de fata, guvernul nu are nici o idee despre ce masuri ar trebui sa ia pentru relansarea economiei. Ce rol va avea Mugur Isarescu, respectiv BNR?


Mugur Isarescu are un rol in politica monetara a acestei tari. Daca leul nu s-a prabusit cred ca i se datoreaza lui Mugur Isarescu, numai ca BNR poate crea parametri necesari unei relansari economice. Dar BNR nu are cum sa ia decizii economice.

Exista in Romania, dupa parerea mea, foarte multe persoane competente si la nivel teoretic si la nivel de business, o clasa manageriala de romani care se pricep la business, au reusit in afaceri, de romani care stiu cu ce se mananca economia si nu au cum sa fie folositi cata vreme PDL-ul incearca cu orice pret sa-i mai dea un mandat lui Traian Basescu, PSD incearca la randul sau cu orice pret sa-l faca pe dl Geoana presedinte.

Din aceasta ciocnire a celor doua mari partide care se afla si la putere, in acelasi timp, nimeni nu are timp de ce va fi in Romania in 2010. Toata lumea spune: cat o fi de rau, macar sa fim noi la putere.

Cu aceasta filozofie, nu ai cum sa iei acele masuri, unele dificile: reducerea salariilor bugetarilor, reducerea pensiilor, majorarea TVA. Sunt lucruri pe care le-a facut Ungaria, sunt lucruri care s-au intamplat in tarile baltice.Vedeti pe cineva inainte de alegerile prezidentiale reducand pensiile in Romania cu 30%?!

In momentul de fata, exista multe agentii si institutii guvernamentale care inca nu au simtit criza pe deplin. Statul se imprumuta masiv in continuare. Cat ne va costa campania electorala din acest an?

Mi-e teama ca va dau o cifra care o sa va inspaimante. Cred ca ne va costa in jur de 50 miliarde de euro. Ma gandesc la aproape 20 miliarde care trebuie sa vina de la FMI si de la Comisia Europeana,  la 11 miliarde pana acum, bani care au fost luati cu imprumut, rostogoliti pe la bancile din Romania, cateva zile ca Trezoreria nu are cashflow samd.

Pentru aceasta toamna, se va accentua in continuare nevoia de cash si nevoia de imprumut. Spre sfarsitul anului ne vom situa intre 40 si 50 miliarde de euro.

Este, din capul locului, cea mai mare datorie externa din istoria Romaniei. Noi am avut cu Ceausescu de platit vreo 7 miliarde de dolari. Si, pentru asta, am distrus doua generatii.Va dati seama cum ar fi sa avem acum 50 mliarde de euro datorie? O sa va dati seama ca o sa simtiti pe pielea dumneavoastra.

La nivel global, s-au injectat foarte multi bani in economie. Analistii straini spun ca a crescut riscul de a intra intr-o zona de hiperinflatie. Care este parerea dumneavoastra?

Statele Unite incearca sa iasa din criza, tiparind 5000 miliarde de dolari. SUA isi permite acest lucru fiindca ei tiparesc dolari. Domnul Isarescu, la BNR, poate tipari cel mult lei. E diferenta mare. Problema economiei capitaliste dezvoltata in acest moment nu este inflatia ci deflatia galopanta.

Cu alte cuvinte, petrolul a scazut de la 147 dolari la 49, la un moment dat. Cuprul, otelul, totul s-a prabusit. Au ajuns sa valoreze o treime decat valorau cu 10-12 luni inainte. Presiunea pe preturi este in sensul micsorarilor. Acum s-a tiparit foarte multa moneda care practic nu are acoperire. E un sistem foarte complicat, se acopera cu moneda de hartie banul virtual. Exista, in tarile dezvoltate, riscul unei inflatii foarte puternice.

Va dau o veste proasta. Conform analistilor de la Wall Street Journal Europe si a presei germane, din toamna, dl Trichet, presedintele BCE, ar trebui sa dea si el drumul la tiparnita de euro. Sunt probleme ale sistemului fundamentale, criza nu este rezolvata in nici un fel.

Ce masuri ar trebui sa ia guvernul, in momentul de fata?

Nimeni nu stie in aceasta lume care sunt masurile cele mai bune pentru a iesi din criza. SUA au mers pe aceasta idee: cu orice pret sa salvam sistemul bancar.

Au avut loc mii de falimente de banci in SUA, au fost preluate toate, au tiparit bani, s-au imprumutat dincolo de limita. Acelasi lucru se petrece si in Europa sau in Japonia.

Un set de masuri inca nu a fost inventat. Ma astept ca Joe Stiglitz, laureatul premiului Nobel pentru economie, sa deseneze viitorul sistem economic mondial pentru secolul XXI,  XXII. Acest sistem nu mai functioneaza.

Nu noi facem politica economica si monetara a lumii. Normal pentru Romania era ca, pe resursele sale, pe forta sa de munca, pe pozitia pe care o are sa poata trece mai usor prin aceasta criza, nu prin pauperizarea multor romani. Si-asa, suntem pe ultimul loc in Europa, in privinta saraciei.

Pentru a ne da seama ce masuri trebuie luate, trebuie sa ne asezam la masa cu manageri romani de forta, cu oameni care actioneaza la nivel teoretic, profesori universitari. Poate mai invitam si niste bancheri dati afara de pe Wall Street.

Wall Street a dat afara 500.000 bancheri intr-un an de zile. Jumatate de milion de oameni platiti cu sute de mii de dolari/an, in camasa alba si cravata si de la aer conditionat au fost scosi pe strada peste noapte.

Hai sa-i luam pe cativa mari pe care-i stim si care nu au slujba, sa-i aducem in Romania, poate scoatem ceva de la ei. Si impreuna, stand la masa, pe ce avem, pe o bucata de teren pe care mai creste un fir de grau si de porumb, pe ce putem exporta din tara asta, sa facem un plan de masuri, dar unul care sa nu aiba legatura cu campania electorala.

Daca in planul de masuri rezulta ca trebuie sa dau afara o treime din bugetari, sa pot lua aceasta masura. Sau putem sa mai asteptam 4 luni de zile, pana se alege presedintele, dar in ianurie trebuie s-o iau.

Si apoi, cu acea jumatate de milion de oameni pe care ii dau afara trebuie sa am grija de ei, fiindca sunt tot romani si nu merita sa stea in strada ca niste caini. In primul rand, trebuie sa discutam unul cu altul, ceea ce nu se intampla in Romania de astazi.

Credeti ca programul Prima Casa va avea vreun efect in relansarea pietei imobiliare? Romanii sunt destul de reticenti in a aborda acest program si, mai mult, se tem de somaj.

Nu va avea nici un efect. Daca permitea exit-ul unor dezvoltatori imobiliari, cum se spunea, tot avea un sens. Erau niste cartiere in constructie, poate se terminau, se mutau oamenii in ele si nu ramaneau cartiere fantoma si incepeau oamenii sa plateasca impozit pe acele case.

Oamenii vor o locuinta pe loc, in general se merge catre o locuinta veche si se cumpara tot apartamentul ridicat acum 50 de ani de Ceausescu din Pantelimon sau Drumul Taberei.
Numai ca in loc sa se cumpere cu 38.000 euro, se cumpara cu 60.000 acum.

In momentul de fata romanii considera ca un loc de munca la stat este mai avantajos ca unul la privat, in primul rand, datorita salariului mai mare si, in al doilea rand, datorita stabilitatii.
 
Asa este. Este o aberatie la care s-a ajuns. In timp ce, in anumite state foarte dezvoltate, precum Germania, raportul privat-stat este de 3:1, fiindca lucrati la privat aveti de 3 ori mai multi bani decat la televiziunea publica, de exemplu.

In Romania, este complet invers, fapt care descurajeaza piata muncii, pune bete in roate initiativei private. Sigur, avem si modelul francez unde cu o slujba la stat esti asigurat pe toata viata. Numai ca statul francez face enorm pentru firmele care-l alimenteaza. Unde Franta nu reuseste sa intre prin competitivitate, intra politic.

Ne vinde noua echipamente si tot felul de lucruri. Administratia isi merita banii aia mai multi pe care-i are.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#campanie, #casa, #chirieac, #criza, #fmi, #prezidentiala, #prima , #stiri FMI