Capital Economics: Economia Romaniei se va contracta cu 0,5% in 2010

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 11:50
1217 citiri
Capital Economics: Economia Romaniei se va contracta cu 0,5% in 2010

Economia Romaniei se va contracta in 2010, pentru al doilea an consecutiv, cu 0,5%, ca urmare a cresterii somajului si imprumuturilor neperformante, dar si a reducerii cheltuielilor guvernamentale, potrivit firmei de cercetare macroeconomica Capital Economics.

"Este prematur si un pic ingrijorator sa vorbim despre recuperare. In mod cert perspectiva s-a imbunatatit, dar exista multe riscuri. Estimam o contractie economica de 0,5% in 2010", a spus Neil Shearing, economist pentru Europa emergenta la Capital Economics, intr-un interviu acordat Bloomberg.

Fondul Monetar International (FMI) a estimat ca economia Romaniei se va comprima cu 8-8,5% in 2009, iar pentru anul viitor, FMI anticipeaza o usoara crestere economica, de 0,5%-1%.

"Creditele neperformante vor continua sa creasca, iar piata muncii va continua sa se deterioreze, expunand si mai mult sectorul bancar. Exista prea multe incertitudini. Si nu in ultimul rand, vom asista la o restrangere a cheltuielilor fiscale in urmatorul an", a adaugat Shearing.

Franta si Germania, tari de care depind exporturile Romaniei, au iesit din recesiune in trimestrul al doilea, iar majoritatea analistilor estimeaza o recuperare in cea mai mare parte a Europei de Est la sfarsitul anului.

Rata somajului din Romania a fost in luna iulie de 6,3%, mai mare cu 0,3 puncte procentuale decat in luna precedenta si cu 2,7 puncte procentuale fata de aceeasi luna din 2008.

Statul roman a inregistrat, in prima parte a anului, cea mai redusa crestere a ratei somajului dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE), avansul din primul trimestru, fata de perioada similara a anului trecut, fiind de 0,5 puncte procentuale, potrivit datelor prezentate de Eurostat, la inceputul lunii septembrie.

Potrivit BNR, soldul creditelor restante in totalul imprumuturilor angajate de populatie si firme a crescut in iulie cu 7,4% fata de iunie, la 5,9 miliarde lei, insa valoarea datoriilor este de peste doua ori mai mare fata de nivelul inregistrat la finele anului trecut, de 2,8 miliarde lei.

Ponderea creditelor restante in total imprumuturi a crescut cu 0,2 puncte procentuale, de la 2,76% la finele lunii iunie la 2,96% in iulie.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#capital, #cheltuieli, #credite, #economia, #economics, #imprumut, #neperformant, #romaniei, #somaj , #stiri FMI