Cat le platesc patronii expertilor pentru a afla pe cine sa dea afara

Luni, 08 Martie 2010, ora 10:52
1065 citiri
Cat le platesc patronii expertilor pentru a afla pe cine sa dea afara

Pana acum aceste analize erau folosite de sefi pentru a afla cine merita premii. Acum sunt folosite pentru a decide cine va fi concediat. In timp ce statul se chinuie sa taie din cheltuielile de personal si sa-si eficientizeze aparatul administrativ, sub presiunea acordului stand-by cu FMI, privatii au o reteta mult mai simpla: apeleaza la firmele de evaluare, care le spun exact daca angajatii isi merita banii sau nu.

Anul trecut, tot mai multe firme private au cerut asemenea evaluari, majoritatea pentru a vedea pe cine se pot baza pentru a traversa fara probleme perioada de criza, spun specialistii in resurse umane. "In mod sigur in 2009, interesul companiilor a fost mai ridicat decat in anii anteriori, iar discutiile pe care le-am avut au relevat faptul ca sunt foarte interesate in a identifica angajatii cei mai performanti", a declarat pentru Gandul Gini Coman, managing partner al companiei Identity Learning - specializata in servicii de consultanta si evaluare de personal.

Daca pana la inceputul crizei aceste analize erau folosite pentru a vedea cine merita un salariu mai bun sau nu, din ce in ce mai multi patroni folosesc aceste date, calculate la fel, mai degraba pentru a afla la care angajati pot renunta.

Cum arata echipa eficienta

In marile companii multinationale exista chiar o formula de care se tine cont atunci cand se stabileste structura echipei.

Astfel, dintr-un total de 100 de persoane, 20 trebuie sa fie angajatii cei mai buni, 70 sunt salariatii "standard", in timp ce restul de zece sunt "non-performerii, "care intr-un fel sau altul sunt invitati sa plece din companie", adauga Coman. Daca in anii trecuti, companiile se inghesuiau sa-si trimita salariatii la cursuri de pregatire, acum patronii prefera sa cheltuie banii pe asemenea evaluari.

"In fond, e normal: unii angajatori vor sa verifice rezultatul cursurilor de training de pana acum, efectuate cu precadere in anii 2002-2008, cand piata respectiva a cunoscut o dezvoltare fara precedent si sa vada in ce masura aplica angajatii cunostintele dobandite", a declarat pentru Gandul Mihai Maties, trainer si evaluator acreditat in cadrul firmei Mastermind Communications.

Anul trecut, in special firmele din industria bunurilor de larg consum, sectorul auto, bancile si companiile de asigurari, dar si companiile multinationale, au apelat la asemenea evaluari. In institutiile de stat, insa, se pare ca interesul pentru acest domeniu este mai scazut, adauga Maties. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#patroni, # angajati, # evaluare, # companii , #stiri FMI