Ce au facut altii ca sa iasa din criza si noi nu

Joi, 30 Aprilie 2009, ora 11:41
1310 citiri
Ce au facut altii ca sa iasa din criza si noi nu

Pentru depasirea dificultatilor prin care trece economia mondiala nu exista o reteta standard. O demonstreaza modul in care variaza, de la tara la tara, tacticile aplicate. Ce ar putea prelua Romania?

"In Danemarca, de exemplu, exista un program foarte bine gandit de reconversie profesionala, astfel incat somerii au posibilitatea sa se reorienteze rapid spre alt domeniu. "La noi, se vede clar diferenta intre comportamentul in fata crizei al unor economii precum cea franceza sau germana, pe de o parte, si cea britanica, pe de alta", arata Matei Paun, managing partner al BAC Investment Bank

"Sunt multe masuri luate pe plan extern care sunt atractive. Totusi, Romania nu este in situatia altor tari, care au dispus de resurse financiare solide sau de ratinguri bune, ce au permis accesarea de fonduri. Iar problema cea mai mare este ca, din pacate, multe din strategiile anticriza anuntate de autoritati nu au fost nici macar puse in aplicare", considera Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Parvan da ca exemplu scutirea de impozit a profitului reinvestit, care, desi anuntata, nu a fost inca reglementata, sau facilitatile introduse in domeniul cheltuielilor nesalariale, care nu au inca norme de aplicare.

"Si in ceea ce priveste reabilitarea blocurilor, anuntata ca una dintre cele mai importante masuri pentru sprijinirea domeniului constructiilor, se bate pasul pe loc. Sa nu mai vorbim de faptul ca primariile nu sunt obligate prin lege sa contribuie financiar la acest proces, ceea ce va duce la blocarea multor proiecte, iar in Occident, proprietarii aflati in aceasta situatie primesc credite cu dobanda subventionata, in timp ce la noi trebuie sa-si asigure din surse proprii partea lor de finantare", declara secretarul general al AOAR.

4.000 de miliarde de dolari. La atat s-ar cifra, potrivit ultimelor estimari date publicitatii de reprezentantii FMI, costurile totale ale crizei financiare. Peste 60% din aceasta suma ar urma sa fie suportata de banci

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, # reabilitare, # rating, # fonduri, # credite, # profit reinvestit , #stiri FMI