CE estimeaza scaderea economica in UE si zona euro la 4% in 2009

Luni, 14 Septembrie 2009, ora 13:40
1005 citiri
CE estimeaza scaderea economica in UE si zona euro la 4% in 2009

Comisia Europeana isi mentine, in prognoza de toamna publicata luni, estimarile de scadere a economiei zonei euro, dar si UE, cu 4% in acest an, insa a revizuit in sens pozitiv proiectia pentru Polonia, unde estimeaza ca PIB-ul va creste in acest an cu 1%, informeaza NewsIn.

In acelasi timp, Executivul european a adus modificari in sens pozitiv prognozelor pentru economiile Frantei si Germaniei.

CE a revizuit prognoza de contractie a economiei Frantei de la 3% la 2,1% in acest an, in timp ce estimarea pentru Germania a modificat-o de la 5,4% la 5,1%.

Pe de alta parte, prognozele au fost inrautatite in cazurile Spaniei, Italiei si Marii Britanii, pentru care scaderea economica este proiectata de catre CE la 3,7%, 5%, respectiv 4,3%.

"Situatia economica s-a imbunatatit considerabil incepand cu al doilea trimestru, ceea ce permite preconizarea unor perspective de crestere mai bune pentru a doua jumatate a anului. Insa avand in vedere faptul ca activitatea economica s-a inrautatit la sfarsitul anului 2008 si inceputul anului 2009 mai mult decat era de asteptat initial, se estimeaza ca, per ansamblu, PIB-ul va scadea cu 4% in acest an, atat in UE cat si in zona euro", se precizeaza in comunicatul CE.

Pe de alta parte, Executivul european atrage atentia ca nivelul nesigurantei ramane foarte ridicat si, cu toate ca procesul de redresare ar putea surprinde prin amploarea sa pe termen scurt, ramane de vazut in ce masura va fi si durabil.

De asemenea, avand in vedere faptul ca efectele de baza ale precedentelor cresteri de preturi la energie si alimente, care au permis reducerea preturilor, se estompeaza si ca nu se intrevad alte presiuni inflationiste semnificative, previziunile Comisiei pentru 2009 privind inflatia raman neschimbate, si anume 0,9% pentru UE si 0,4% pentru zona euro.

Pentru Romania, prognoza revizuita de autoritati, in urma discutiilor din august cu FMI si CE, este de contractie a PIB cu 8-8,5% in 2009.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#contractie, #economie, #pib, #redresare , #stiri FMI