CE: Romania va avea o crestere economica de 1,5% in 2011

Luni, 01 August 2011, ora 11:04
1113 citiri
CE: Romania va avea o crestere economica de 1,5% in 2011

Romania va avea o crestere economica de 1,5% anul acesta si de aproximativ 4% anul viitor, apreciaza seful misiunii Comisiei Europene in Romania, Istvan Szekely, care a adaugat ca inflatia se va reduce mai rapid decat se estima initial, transmite NewsIn.

"Pentru a mentine si a imbunati credibilitatea este esential sa fie continuata implementarea reformelor si a programului. Am evaluat progresele inregistrare de reforme si politicile implicate de program si in ansamblu evaluarea este ca programul este pe traiectoria stabilita. In ceea ce priveste detaliile, evolutiile economice sunt in concordanta cu proiectiile noastre. 

Am efectuat cateva modificari minore la cadrul macroeconomic al programului. Ne asteptam ca in 2011 cresterea sa fie in jur de 1,5%, accelerand la 3,5%, pana la 4% anul viitor. Inflatia se reduce mai rapid decat am proiectat initial", a spus Istvan Szekely.

Acesta a declarat ca aceasta este o vizita obisnuita a Comisiei Europene pentru a evalua progresele in ceea ce priveste politicile agreate in cadrul acordului de tip preventiv cu Comisia Europeana si FMI.

Acest acord de tip preventiv presupune ca finantarea acestui program nu este activata pana cand acest lucru nu este necesar si ca nu se fac trageri aferente acestui program.

Esenta programului este ca Romania se finanteaza de pe piata, ceea ce inseamna ca "acum lucram cu autoritatile pentru a implementa politici care consolideaza credibilitatea Romaniei pe piata si ii permite sa imprumute la rate favorabile.

Politicile dau rezultate, Romania are un acces pe piata in conditii mult mai favorabile", a precizat Szekely.

"Executia bugetara este pe traiectoria stabilita pentru a se indeplini tinta de 4,4% deficit cash. Se fac progrese in ceea ce priveste intreprinderile de stat. S-au pregatit companiile de stat spre privatizare. Incercam sa aducem comnpanii de management privat si sa eliminam arietatele la nivelul companiilor de stat" ,a mai declarat Istvan Szekely.

Acesta a adaugat ca cel mai important lucru pentru acest program este ca bugetul sa fie transmis Parlamentului, un buget care sa asigure indeplinirea tintei de deficit de 3% din PIB in termeni ESA.

"Pentru a realiza acest deficit este nevoie de o tinta in termeni cash care sa fie in concordanta cu acest deficit in termeni ESA, iar pentru a realiza acest lucru sunt necesare doua elemente esentiale: stoparea acumularii de arierate in sistemul sanitar si luarea masurile necesare pe parcursul anului pentru a realiza acest obiectiv, mai ales pentru a analiza cheltuielile la produse farmaceutice.

Celealalt element major este stoparea pierderilor la intreprinderile de stat. Fiecare leu care se pierde lao intreprindere de stat este un leu scos din buzunarul cetateanului", a mentionat Szekely.

#comisia europeana, #crestere economica romania , #stiri FMI