CE va efectua in octombrie propria evaluare asupra Romaniei

Marti, 11 August 2009, ora 09:33
1350 citiri
CE va efectua in octombrie propria evaluare asupra Romaniei

Comisia Europeana va efectua, in luna octombrie, propria evaluare a felului in care Romania si-a indeplinit angajamentele in cadrul acordului de finantare externa, inainte de plata celei de-a doua transe a imprumutului, a anuntat luni Executivul european, informeaza NewsIn.

"In octombrie, Comisia va efectua propria sa evaluare inainte de plata celei de-a doua transe a imprumutului de asistenta financiara pe termen mediu de 5 miliarde de euro pentru sustinerea balantei de plati a Romaniei, convenit de UE in iunie pe baza unei propuneri a Comisiei", se precizeaza in comunicatul de presa al institutiei.

In iulie, Comisia a virat Romaniei prima transa, de 1,5 miliarde euro.

Evaluarea curenta efectuata de catre FMI si guvernul Romaniei plaseaza tinta revizuita de deficit la 7,3% din PIB in 2009, comparativ cu 4,6% la inceputul programului (respectiv 7,8% si 5,1% din PIB conform regulilor Sistemului European al Conturilor - ESA95).

Pentru 2010, in vederea reducerii deficitului la sub 6% din PIB in cash (corespunzand unui deficit de 6,5% in ESA95) au fost convenite masuri suplimentare, "vizand in special reducerea cheltuielilor cu salariile in sectorul public si limitarea cheltuielilor cu bunuri si servicii, acordand in acelasi timp prioritate proiectelor de investitii co-finantate din fonduri UE", mai precizeaza CE.

Reflectand o crestere economica scazuta, veniturile bugetare in 2009 sunt, de asemenea, cu 3,5% din PIB mai mici decat s-a anticipat.

Guvernul este de acord sa efectueze reduceri suplimentare de cheltuieli de circa 0,8% din PIB in 2009 pentru a limita deteriorarea situatiei bugetare. Reformele structurale vor fi de asemenea accelerate pentru a continua consolidarea bugetara dupa anul 2009", se mai subliniaza in comunicatul Comisiei.

Executivul UE arata ca reformele structurale "vor include masuri suplimentare de restructurare a ocuparii fortei de munca in sectorul public si de imbunatatire a disciplinei fiscale la nivelul administratiei locale, unitatilor descentralizate si a intreprinderilor de stat".

Reformele mentionate vor fi efectuate in plus fata de legea responsabilitatii fiscale, in curs de adoptare, si a reformei sistemelor de salarizare in sectorul public si de pensii.

Delegatia Comisiei, condusa de sefa de unitate Fabienne Ilzkovitz, a concluzionat ca implementarea de catre Romania a programului sau economic "este satisfacatoare".

Pe de alta parte, evolutia mai slaba decat asteptarile la nivelul cererii interne si mediului extern a determinat contractia PIB cu 6,2% pe an in primul trimestru, mai mult decat s-a previzionat cand programul de ajustare economica al Romaniei a fost convenit in iunie.

"Noile previziuni ale autoritatilor referitoare la contractia economiei in acest an au fost revizuite in jos la circa 8 - 8,5%, de la 4% initial, cu doar o redresare modesta asteptata in 2010, intrucat situatia financiara slaba a gospodariilor si somajul in crestere vor mentine cererea interna la un nivel scazut", mai aminteste CE.

Imprumutul luat de Romania de la CE este parte a unui acord mai larg de finantare, la care mai participa FMI, cu aproape 13 miliarde euro, dar si alte institutii financiare internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, #evaluare, #romania , #stiri FMI