China ar putea deveni cea mai puternica economie a lumii

Luni, 28 August 2006, ora 15:17
946 citiri

China ar putea deveni cea mai puternica economie din lume in urmatorii 25 de ani, devansand Statele Unite ale Americii, desi nu va putea pastra inca multa vreme ritmul actual foare rapid de dezvoltare, a declarat guvernatorul Bancii Israelului, Stanley Fischer, citat de Reuters.Fischer, care a ocupat anteriori pozitia de prim-director general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), a declarat ca ritmul de crestere a economiei chineze ar putea incetini, dupa ce autoritatile de la Beijing vor lua masurile necesare pentru aprecierea monedei nationale, yuanul.

"Daca economia chineza va creste in continuare, in termeni reali, intr-un ritm cu 7% mai rapid decat economia Statelor Unite, in conditiile mentinerii unui curs de schimb constant al valutelor, cum s-a intamplat in ultimii 20 de ani, Produsul Intern Brut (PIB) al statului asiatic va depasi intr-adevar indicatorul dezvoltarii economice a Statelor Unite in aproximativ un sfert de secol", a declarat guvernatorul Bancii Israelului la o intrunire cu reprezentantii bancilor centrale si ai academiilor de varf din toata lumea.

Totodata, China ar putea recupera diferenta fata de Statele Unite chiar mai rapid, in conditiile aprecierii yuanului fata de dolar, a mai explicat fostul membru FMI.

Fischer a adaugat ca autoritatile de la Beijing ar putea permite cresterea economiei cu o rata anuala de 10% pe termen nedefinit.

"La un anumit moment, poate din cauza presiunilor inflationiste, procesul de crestere a ratei de schimb a monedei nationale, experimentat deja de alte tari din regiune, inclusiv Japonia si Coreea, va incepe", a afirmat Fischer.

Insa, chiar si in aceasta situatie, yuanul va creste intr-un ritm care va permite Chinei sa inregistreze in continuare un excedent comercial considerabil.

Oamenii de afaceri din Statele Unite apreciaza ca subevaluarea yuanului confera producatorilor chinezi un avantaj concurential pe pietele internationale. Autoritatile de la Washington au facut presiuni asupra Chinei sa introduca masuri de flexibilizare a valutei, ca solutie pentru dezechilibrele comerciale internationale.

Mediafax