Christine Lagarde, FMI: Deflatia, noua amenintare a economiei mondiale

Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 10:18
2634 citiri
Christine Lagarde, FMI: Deflatia, noua amenintare a economiei mondiale

Deflatia reprezinta principalul risc pentru redresarea economiei mondiale, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.

"Se simte optimismul legat de evolutia economica, dar redresarea este inca fragila", a afirmat Christine Lagarde, intr-un discurs rostit la Washington.

"Daca inflatia este strigoiul, atunci deflatia este capcaunul care trebuie invins. Vedem risc de deflatie, care s-ar putea dovedi dezastruos pentru redresarea economiei mondiale", a avertizat directorul general al FMI.

De asemenea, oficialul a atras atentia asupra volatilitatii care ar putea urma dupa ce Rezerva Federala a SUA (Fed) va incepe reducerea treptata a injectiilor de lichiditati, lansate in timpul perioadei de varf a crizei financiare. Pana acum, Fed cumpara lunar obligatiuni guvernamentale in valoare de 85 de miliarde de dolari, insa, incepand din aceasta luna, acest program va incepe sa se restranga treptat, ceea ce inseamna ca investitiile pe pietele emergente se vor reduce.

BM estimeaza ca ratele dobanzii pe plan mondial vor incepe sa creasca gradual

Miercuri, Banca Mondiala a estimat ca ratele dobanzii pe plan mondial vor incepe sa creasca gradual, iar efectele deciziei Fed asupra economiilor in curs de dezvoltare vor fi reduse, datorita majorarii exporturilor.

"Pe ansamblu, directia este pozitiva, dar cresterea economiei mondiale inca este prea scazuta, prea fragila si prea inegala", a avertizat seful FMI.

Marti, Ewald Nowotny, membru in consiliul director al Bancii Centrale Europene, a afirmat ca BCE nu vede riscul unei deflatii sau inflatii in zona euro "nici pe termen scurt, nici pe termen mediu".

Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut usor in luna decembrie 2013, pana la 0,8%, de la nivelul de 0,9% inregistrat in luna noiembrie, arata o estimare preliminara publicata de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Luna trecuta, Banca Centrala Europeana (BCE) si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4% si, respectiv, 1,1%. In plus, potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflatiei in zona euro ar urma sa se situeze la 1,3%, sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.

Deflatia, o scadere cronica a preturilor, afecteaza intreaga economie, deoarece consumatorii evita sa faca achizitii in asteptarea unor noi reduceri de preturi, ceea ce afecteaza cererea si forteaza companiile sa-si reduca cheltuielile si angajarile, creand astfel un efect in spirala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie mondiala, #estimari fmi, #deflatie Uniunea Europeana , #stiri FMI