Cifra secreta a lui Boc arata dezastrul economic: minus 6,5%

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 09:12
893 citiri
Cifra secreta a lui Boc arata dezastrul economic: minus 6,5%

Romania ar putea renegocia contractul cu FMI. Potrivit unor surse din Ministerul de Finante, noile calcule arata ca economia va scadea cu 6,5% fata de 4,6 prognozat.

Consilierii lui Boc, Ionut Popescu si Andreea Vass, vorbesc despre concedieri, salarii taiate sau taxe marite Economia romaneasca e pe buza prapastiei.

Dupa ce a plecat pe drumul crizei cu o estimare de 2,5% crestere economica in 2009 si a fost corectat de FMI, care a spus ca e vorba de o recesiune de 4%, Guvernul ia in calcul acum si dezastrul economic.

PIB-ul Romaniei ar putea scadea cu pana la 6,5% anul acesta, ceea ce inseamna ca Executivul ar putea fi obligat sa renegocieze, la cateva zile dupa publicarea sa, acordul cu FMI, conform unor surse din Ministerul Finantelor citate de Ziarul Financiar.

Guvernul ar putea fi nevoit sa recunoasca, de asemenea, ca nu a fost in stare sa taie cheltuielile suficient de mult pentru a contrabalansa scaderea veniturilor, respectiv ca nu se poate incadra in tinta anuala de deficit bugetar stabilita de comun acord cu Fondul, de 4,6% din PIB, ceea ce va duce la o renegociere a contractului de imprumut.

Noua tinta ar putea fi de minus 6% din PIB, conform acelorasi surse. Asta inseamna ca economia romaneasca s-a intors cu 180 de grade, respectiv de la o crestere economica record de 7,1% in 2008 (afectata de un ultim trimestru prost), la o scadere record, aproape egala cu avantul de anul trecut.

Consilierii lui Boc vorbesc despre concedieri, salarii mai mici si taxe mai mari

Solutia pentru a reporni investitiile si creditarea este reducerea cheltuielilor cu salariile angajatilor la stat, fie prin concedieri sau reduceri consistente de salarii, fie prin alte metode. Acestea sunt concluziile prezentate pentru Gandul de catre doi dintre consilierii primului ministru Emil Boc, respectiv Ionut Popescu si Andreea Vass.

"La noi, pana acum, bugetarii nu au simtit in niciun fel criza, in afara de 100-200 de angajati de la Palatul Victoria, care au fost dati afara.

Este nevoie de o reducere substantiala a cheltuielilor cu salariile angajatilor la stat.

Refuzul ministrilor de a reduce bugetul de salarii lasa Romania fara investitii

In primele patru luni ale acestui an Romania a cheltuit 17 miliarde de lei pe salariile bugetarilor, cu 16,2% mai mult decat anul trecut, in timp ce investitia totala a statului in economie a fost de un miliard de euro.

Intrebati de ce nu dau drumul la investitii, ministrii Cabinetului Boc dau, de cele mai multe ori, un raspuns standard: "Nu sunt bani".

Daca nu se taie la salarii, se va adauga la taxe

"Daca nu se iau masuri pentru reducerea ponderii salariilor publice in bugetul de stat, fie ca este vorba despre scaderi de salarii, fie de disponibilizari, ne putem confrunta cu cel putin trei mari pericole.

Primul tine de cresterea deficitului bugetar, neincadrarea in tintele trimestriale impuse de FMI prin acord si, automat, nevoia unei renegocieri a acestor tinte. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#creditare, #fmi, #investitii, #salarii, #taxe , #stiri FMI