Citi:Deficitul bugetar se poate diminua la 3,5% din PIB in 2010 daca Romania respecta acordul cu FMI

Marti, 19 Mai 2009, ora 17:12
1320 citiri
Citi:Deficitul bugetar se poate diminua la 3,5% din PIB in 2010 daca Romania respecta acordul cu FMI

Deficitul bugetar al Romaniei se poate diminua pana la 3,5% din PIB in 2010, daca statul respecta angajamentele asumate prin acordul de finantare externa cu FMI si Comisia Europeana, a declarat pentru NewsIn economistul-sef pe regiune al Citi, Ilker Domac.

Pentru 2009, Guvernul si-a asumat o tinta de 4,6% din PIB pentru deficitul bugetar, in conditiile in care economia s-ar comprima cu 4%.

"Daca politicile economice aplicate in Romania nu se indeparteaza mult de la angajamentele asumate prin programul de sustinere semnat cu FMI si UE, credem ca deficitul bugetar poate scadea la aproximativ 3,5% din PIB in 2010. Exista totusi riscuri importante legate de implementarea corespunzatoare a programului, care trebuie monitorizate atent", considera economistul-sef pentru Turcia si Europa de Sud-Est al Citi.

Una dintre incertitudinile evidentiate de Domac este cifra pentru scaderea economiei. Citi si-a revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei Romaniei in acest an, estimand o contractie a PIB cu 6%, fata de 4,3% in ultimul raport, ca urmare a datelor sub asteptari din primul trimestru, care indica scaderea economiei cu 6,4%.

"Avand in vedere nivelul mai ridicat decat de obicei al incertitudinilor privind evolutia produsului intern brut, printre altele, este dificil sa evaluezi nevoia de masuri fiscale in acest moment. Esential este ca Guvernul sa demonstreze disponibilitatea de a creste disciplina fiscala si sa fie pregatit sa ia masuri, daca va fi nevoie, pentru a atinge tintele fiscale", a mai afirmat Ilker Domac.

 

#deficit, # scadere, # romania, # fmi, # citi , #stiri FMI