Citi: Economia Romaniei va creste cu 1,3% in 2010

Marti, 12 Mai 2009, ora 14:47
1259 citiri
Citi: Economia Romaniei va creste cu 1,3% in 2010

Economia romaneasca se va contracta cu 4,3% in 2009, pe fondul unui consum intern in scadere cu 2,3% si a investitiilor mai reduse cu 4%, in timp ce in 2010 Romania va avea o crestere economica de 1,3%, arata un raport publicat marti de Citi, conform Newsin.

Totodata, potrivit analistilor de la Citi, exporturile nete vor scadea cu 2% in 2009 fata de anul trecut.

"Actuala incetinire economica este cauzata de o cadere a cererii interne, iar consumul si investitiile vor avea o contributie negativa semnificativa. Pe de alta parte, ne asteptam la o contributie pozitiva a cererii nete externe, in conditiile in care impactul contractiei pietelor de export va fi mai mult decat contrabalansat de colapsul importurilor", se arata in raportul grupului.

Totodata, in 2010, economia Romaniei isi va relua cresterea, iar produsul intern brut (PIB) va avansa cu 1,3%. Astfel, consumul urmeaza sa creasca anul viitor cu 1%, iar investitiile se vor majora cu 0,4%, in timp ce exporturile vor reveni pe o crestere mai lenta decat importurile, cu 0,1%, mai sustin analistii Citi.

Raportul confirma estimarea anterioara a Citi privind ajustarea deficitului de cont curent la 7,4% din PIB in 2009, valoarea acestuia urmand sa coboare la 9 miliarde euro, de la aproape 17 miliarde euro in 2008.

"Ajustarea prognozata a deficitului extern se bazeaza pe eforturile tintite catre reducerea finantarii externe a tarii. In acest sens, intelegerea de la Viena, ce a luat in calcul bancile mama a noua dintre cele mai importante banci cu capital strain din Romania merita subliniata", se mai arata in raport.

In opinia analistilor Citi, anuntul privind mentinerea expunerii pe Romania a grupurilor bancare respective, coroborat cu pachetul de finantare de la FMI si UE, "constituie un pas important in indepartarea temerilor in privinta nevoii de finantare externa a tarii".

De asemenea, masurile fiscale mentionate in acordul extern cu Fondul Monetar International (FMI) si cu Uniunea Europeana (UE) reprezinta conditii esentiale in urgentarea procesului de convergenta al economiei romanesti, se mai arata in raport. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#citi, #comprimare, #consum, #deficit, #economie , #stiri FMI