CNSF a analizat conditiile acordului cu FMI

Luni, 06 Aprilie 2009, ora 17:03
1024 citiri
CNSF a analizat conditiile acordului cu FMI

Comitetul National pentru Stabilitate Financiara (CNSF) s-a intrunit luni, iar reprezentantii BNR, CNVM, MFP, CSA si CSSPP au discutat despre conditiile acordului extern al Romaniei, summit-ul G20 de la Londra si propunerile grupului condus de Larosiere la nivel european.

La intalnire au participat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si presedintele CNSF, Mugur Isarescu, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Bogdan Dragoi, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, si presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Pe langa analiza conditiilor din acordul extern al Romaniei pentru un imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Mondiala, membrii CNSF au discutat propunerile de reforma a supravegherii financiare in Uniunea Europeana pe baza documentului elaborat de grupul condus de Jacques de Larosiere si al punctului de vedere al Comisiei Europene.

"In acest context, a avut loc un schimb de opinii privind nevoia intaririi supravegherii macroprudentiale in Uniunea Europeana in vederea detectarii si prevenirii riscurilor sistemice, precum si asupra necesitatii gasirii unui echilibru functional intre competentele la nivel national si european in domeniul supravegherii microprudentiale", se arata in comunicatul transmis de cele cinci institutii.

Comisia Europeana s-a declarat de acord cu propunerea grupului Larosière de infiintare a unei autoritati paneuropene de monitorizare a riscurilor economice si sprijina, totodata, recomandarea de adoptare de catre statele membre a unor standarde comune de reglementare a sistemelor financiare.

Astfel, Bruxelles-ul pledeaza pentru un sistem de supraveghere care sa combine supervizarea mult mai stricta la nivel european cu acordarea unui rol mai important autoritatilor nationale de supraveghere, decizii ce au la baza raportul intocmit de un grup de experti bancari condus de fostul presedinte al bancii centrale a Frantei, Jacques de Larosière.

CNSF a fost infiintat in iulie 2007, in scopul alinierii Romaniei la cerintele Uniunii Europene privind managementul crizelor financiare. Obiectivul central al CNSF consta in asigurarea stabilitatii sistemului financiar, prin promovarea unui schimb de informatii intre autoritatile membre, precum si prin evaluarea, prevenirea si, dupa caz, gestionarea situatiilor de criza financiara la nivelul institutiilor financiare individuale, a grupurilor financiare sau a pietei financiare in ansamblu.

Urmatoarea intalnire a CNSF va avea loc in ultima saptamana a lunii iunie 2009, conform calendarului publicat pe pagina de internet a bancii centrale.

#cnsf, #financiar, #isarescu, #sistem, #stabilitate , #stiri FMI