De ce sustine Putin Siria si pe presedintele sau, Bashar al Assad

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 22:50
20222 citiri
De ce sustine Putin Siria si pe presedintele sau, Bashar al Assad
Foto: Arhiva Kremlin (ianuarie 2005)

Rusia este una dintre putinele tari care au condamnat atacul aerian de vineri ale Statelor Unite asupra unei baze militare din Siria, Kremlinul fiind de mult timp un aliat al regimului de la Damasc.

Mai multe tari incearca sa faca presiuni asupra Rusiei sa se distanteze de presedintele sirian Bashar al Assad, dupa atacul chimic ce a dus la moartea a aproape 80 de oameni, printre care multi copii, intr-un sat controlat de rebelii antiguvernamentali.

Insa, pentru moment, Kremlinul nu este dispus sa renunte la linia urmata in ultimii sase ani, iar BBC trece in revista modul in care Rusia s-a implicat in razboiul sirian din 2011 incoace, dar si de ce acesta este atat de important pentru Moscova.

Cine este implicat in conflict?

In primul rand, scrie sursa citata, trebuie spus faptul ca situatia este extrem de complicata - nu este atat de simplu ca a spune ca este o parte impotriva celeilalte.

Iata care sunt principalele tabere implicate in conflictul sirian:

  • armata oficiala siriana a presedintelui Assad (care este sprijinita militar de Rusia) ;
  • asa-numitul Stat Islamic;
  • alti rebeli sirieni - sunt o multime de grupuri diferite cu diferite scopuri, inclusiv unele grupuri sustinute de al Qaida si alte grupuri care sunt sustinute de Occident.
  • Teoretic, Rusia lupta impotriva Statului Islamic. Insa, practic, Kremlinul ataca si alti rebeli ce lupta impotriva lui Assad, dintre care unii sunt sustinuti de tarile occidentale.

    Cum s-a implicat Rusia in Siria?

    Povestea merge mult inapoi in istorie, in epoca Razboiului Rece, cand Uniunea Sovietica a devenit tot mai influenta in Siria, in anii '70, furnizand ajutoare si arme. Dupa prabusirea URSS, in anii '90, influenta sa in aceasta tara a scazut.

    In anul 2000, la putere in Rusia si in Siria au ajuns actualii presedinti, care nu au avut o relatie apropiata pana la jumatatea anilor 2000 (foto), atunci cand Putin a inceput extinderea puterii militare ruse. Astfel, relatiile Rusiei cu Siria au inceput sa se consolideze din nou, si datorita precedentei relatii din perioada Razboiului Rece.

    Rolul Primaverii Arabe

    Sustinerea Rusiei aratata in Siria a crescut foarte mult odata cu Primavara Araba - o serie de revolte din Orientul Mijlociu, declansate la inceputul anului 2011.

    Specialistii considera ca rasturnarea, in acest context, a dictatorului libian Moammar Gaddafi, in acelasi an, a fost vazuta de Rusia ca subminand direct influenta Kremlinului in lumea araba, cu atat mai mult cu cat Moscova a avut o relatie de lunga durata cu Gaddafi, cu care facea comert de miliarde de dolari cu arme.

    Astfel, presedintele Putin a inceput sa-si caute alti aliati in regiune, iar indreptarea atentiei catre Assad nu a fost in interesul Siriei, ci in propriul interes al Rusiei.

    Conflictul din Siria a reprezentat totodata prima data cand Rusia a putut cu adevarat sa testeze capacitatile armatei sale pe care tocmai a modernizat-o si a marit-o. De asemenea, au fost prezentate noile arme in actiune potentialilor cumparatori - viitoare guverne din Egipt, Libia sau Irak.

    Rolul Rusiei pe scena mondiala

    Margot Light, profesor emerit in relatii internationale la London School of Economics and Political Science, este de parere ca implicarea Rusiei in Orientul Mijlociu se datoreaza si faptului ca Kremlinul urmareste sa aiba un cuvant de spus in evenimentele mondiale majore.

    "Daca voiai sa negociezi vreo incheiere a conflictului (in Siria - n.red.), nu puteai sa desconsideri viziunile Rusiei despre cum ar trebui rezolvat acel conflict", spune Light, adaugand si ca, Orientul Mijlociu fiind mai apropiat de Rusia decat este de SUA sau de Marea Britanie, rusii considera ca situatia de acolo este o amenintare la adresa securitatii tarii lor.

    Astfel, rusii sunt ingrijorati cu privire la potentiale efecte pe care conflictul il va avea asupra populatiei musulmane din Rusia - unii dintre musulmanii rusi au mers in Siria pentru a lupta de partea Statului Islamic si a altor forte antiguvernamentale, insa nu pentru Assad.

    "Sunt foarte ingrijorati in legatura cu cei (luptatorii rebeli musulmani rusi) care se infiltreaza inapoi in Rusia. Nu ii vor inapoi in Rusia. Vor sa ii ucida", mai sustine profesorul.

    Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
    Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
    România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
    „Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
    „Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
    Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
    #Rusia sustinere Assad, #Putin sustinere Assad, #rusia implicare siria , #Siria
    Comentarii
    Poza Marin2134
    Marin2134
    rank 5
    Dar americanii de ce sustin Statul Islamic care se lupta cu Assad,