Conducatorii Ucrainei la masa discutiilor, dupa ce tara a fost retrogradata din cauza conflictelor politice

Joi, 26 Februarie 2009, ora 14:57
1009 citiri

Presedintele ucrainean, Victor Iuscenco, a acceptat sa discute vineri cu rivalul sau, premierul Iulia Timosenco, cu privire la un acord comun prin care spera sa poata debloca programul de creditare de 16,4 miliarde dolari de la Fondul Monetar International (FMI), relateaza Reuters.

Iuscenco s-a intalnit joi cu oficialii locali ai Fondului, la o zi dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a devenit a doua agentie de rating ce a retrogradat Ucraina ca urmare a ingrijorarii ca disputele din cadrul elitei politice ar putea deraia creditul, tocmai in contextul in care tara se scufunda intr-o recesiune adanca."Maine dimineata voi tine o sedinta cu reprezentantii parlamentului, cu primul ministru si cu conducerea bancii centrale", a declarat Iuscenco, la o reuniune cu oficiali ai FMI si ai Bancii Mondiale (BM).

"Impreuna cu premierul si cu presedintele parlamentului, am pregatit o scrisoare de intentie pentru Fondul Monetar International", a adaugat presedintele Iuscenco.

FMI a suspendat efectiv programul sau la inceputul lunii si a amanat alocarea unei a doua transe de 1,84 miliarde dolari din cadrul creditului, dupa ce mai multe dintre conditiile sale au fost incalcate.

Principala plangere a Fondului pare a fi deficitul bugetar de 3% din produsul intern brut (PIB) prevazut pentru acest an, in pofida conditiilor clare stabilite in noiembrie, potrivit carora bugetul trebuia sa fie echilibrat.

Analistii au declarat in ultimele zile ca FMI ar putea imblanzi pozitia sa cu privire la deficit si mai multi oficiali, atat din tabara lui Iuscenco, cat si din a Iuliei Timosenco, au spus ca Fondul nu ar avea nimic impotriva unui deficit bugetar de 3% din PIB.

Reprezentantii FMI nu au putut fi contactati imediat pentru comentarii, mai scrie Reuters.

 

#deficit, #elita, #fmi, #politica, #rating, #ucraina , #stiri FMI