Contributia la pensiile private obligatorii va fi de 3% in 2010

Joi, 11 Iunie 2009, ora 12:39
1090 citiri
Contributia la pensiile private obligatorii va fi de 3% in 2010

Contributia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste, asa cum a fost stabilit initial, cu un punct procentual in 2010, la 3%, in urma acordului cu Fondul Monetar International (FMI), arata Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), intr-un comunicat.

Acordul cu FMI prevede intoarcerea cat mai rapida la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II, dupa "inghetarea" contributiilor la nivelul de 2% in 2009. "Pilonul II al sistemului de pensii va continua sa fie alimentat cu majorari de contributii, asa cum a fost stabilit initial", se arata in memorandumul de finantare, informeaza Mediafax.

De asemenea, in scrisoarea de intentie pentru acordul cu FMI se mentioneaza ca autoritatile romane ca vor continua sa alimenteze Pilonul II al sistemului de pensii cu contributii majorate regulat, "asa cum a fost stabilit si s-a dorit intial".

Totodata, Guvernul s-a angajat sa revizuiasca pana la 31 decembrie legislatia privind pensiile, prin masuri pentru indexarea acestora cu inflatia, limitarea posibilitatilor de majorare discretionara a pensiilor si ajustarea graduala a varstei de pensionare, in special pentru femei, potrivit acordului.

Conform Legii privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contributiilor virate catre sistemul privat de pensii creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% in 2008, la 6% din veniturile brute ale participantilor in 2016.

Potrivit legislatiei, contributia la Pilonul II trebuia sa creasca la 2,5% in 2009, dar in bugetul de stat a fost prevazuta suma care va acoperi doar 2%.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania a calculat ca, in fiecare an in care nivelul contributiilor ramane sub calendarul de crestere prevazut initial, pierderile nete pentru cei peste 4,3 milioane de contributori activi la Pilonul II se ridica la aproape 350 de milioane de lei (circa 83 de milioane de euro).

La finele lunii mai, activele nete ale fondurilor de pensii private, obligatorii si facultative, au ajuns la 1,567 miliarde de lei, in crestere cu 7,85% fata de 30 aprilie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Defalcat, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au cumulat active nete de 1,437 miliarde de lei, in urcare cu 7,96% fata de luna aprilie.

 

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#pensii, #private, #economie, #FMI, #BNR , #stiri FMI