Crearea unor "banci pentru pierderi", solutie pentru iesirea din criza

Luni, 02 Februarie 2009, ora 00:54
1422 citiri
Crearea unor "banci pentru pierderi", solutie pentru iesirea din criza

Crearea unor "banci pentru pierderi", care sa preia activele "toxice" din sistemele financiare, pare sa fie singura solutie pentru incheierea celei mai grave crize din ultimii 80 de ani, insa sprijinul guvernamental ar putea conduce la izolarea creditarii si de-globalizarea finantelor.

Dupa aproape 100 de ore de dezbateri, discutii si dineuri pe teme financiare si economice la Forumul Economic de la Davos, o mare parte dintre politicienii, bancherii si economistii prezenti considera ca eforturile si masurile necoordonate ale guvernelor pentru salvarea sistemelor bancare vor gravita in jurul solutiilor de tipul "banca pentru pierderi".

Economia globala, a carei crestere se va apropia de zero in acest an pentru prima data dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, nu se va putea revigora pana cand pietele financiare nu vor fi stabilizate, a declarat, sambata, directorul general adjunct al Fondului Monetar International (FMI), John Lipsky.

Insa, potrivit specialistilor prezenti la Forumul de la Davos, acest scenariu nu va deveni realitate pana cand activele si instrumentele acumulate in urma crizei creditelor ipotecare, care genereaza pierderi uriase si "devasteaza" rezultatele institutiilor financiare, nu vor fi preluate de guverne si plasate in asa-numitele "banci pentru pierderi", prin aplicarea teoriei "elimina cancerul pentru ca restul organismului sa supravietuiasca", scrie Reuters.

Practic, dupa eliminarea pierderilor din portofoliu, bancile ar putea sa redevina profitabile, sa obtina capital privat si sa reia creditarea catre mediul privat si consumatori, fara a avea nevoie de nationalizare.

Insa teama de nationalizare ar ridica noi probleme "bancilor bune" create in urma preluarii activelor neprofitabile de catre stat.

Investitorii privati nu ar avea incredere sa furnizeze capital nou, iar primele infuzii de lichiditate ar trebui derulate tot de guverne, din banii contribuabililor. in schimb, populatia va cere bancilor sa reia creditatea in primul rand pe plan local.

#acest, #avea, #bancilor, #dupa, #financiare, #guverne, #nationalizare, #pentru, #pierderi, #vor , #stiri FMI