Creditorii bancilor irlandeze, obligati sa suporte costul crizei

Luni, 28 Martie 2011, ora 09:10
1426 citiri
Creditorii bancilor irlandeze, obligati sa suporte costul crizei

Guvernul irlandez vra sa impuna unor creditori ai bancilor irlandeze sa suporte o parte din pierderile cauzate de criza acceptand rambursarea unor sume mai mici, pentru a reduce volumul ajutoarelor care vor fi acordate institutiilor de credit din bani publici, transmite Mediafax.

Irlanda vrea sa impuna pierderi pe obligatiunile neacoperite cu prioritate la rambursare care nu sunt asigurate prin garantii de stat. Aceste titluri totalizeaza 16 miliarde euro.

"O solutie sustenabila si completa pentru bancile irlandeze implica recapitalizarea, dar si o impartire a poverii financiare (...)

Acesta este cu siguranta rezultatul cautat de guvern", a declrat ministrul agriculturii, Simon Coveney, pentru televiziunea de stat RTE.

Conform acordului cu UE si FMI incheiat anul trecut, Irlanda poate impune pierderi pe datoriile cu prioritate mai scazuta la rambursare, insa BCE se opune reducerii sumelor datorate detinatorilor de obligatiuni cu prioritate ridicata.

Noul guvern din Irlanda a venit la putere in luna februarie cu mandatul de a renegocia acordul de finantare externa.

Oficialitatile irlandeze au declarat ca tara nu-si poate permite acordul actual cu FMI si UE, iar ministrii finantelor din Uniune trebuie sa decida in urmatoarele saptamani ce concesii pot oferi Dublinului.

Autoritatile asteapta rezultatele testelor de stres derulate in sectorul bancar irlandez, care vor fi publicate joi. Golul de capital este estimat de analisti la 25 miliarde euro, in timp ce fondurile puse deoparte in acordul cu FMI si UE pentru scoaterea sistemului bancar din criza se ridica la 35 miliarde euro.

Coveney a mai afirmat ca investitorii se asteapta deja intr-o oarecare masura la restructurarea datoriilor cu prioritate la rambursare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creditori, #banci, #criza, #costul crizei, #irlanda, #credit , #stiri FMI