Cristian Sima: FMI este cel care ne trage de urechi. Nu sunt de acord cu Dinu Patriciu

Joi, 05 August 2010, ora 00:24
3798 citiri
Cristian Sima: FMI este cel care ne trage de urechi. Nu sunt de acord cu Dinu Patriciu

"FMI este cel care ne trage de urechi. Avem nevoie de asta, pentru ca am facut greseli 20 de ani la rand, indiferent ca a fost PSD, PNL sau PDL la guvernare. (…) Fara acest imprumut, cursul ar fi sarit de 5 lei/euro. Inflatia ar fi fost galopanta iar investitorii care au aparut dupa 2008 nu ar mai fi existat. Tot show-ul facut de Orban in Ungaria se va intoarce in timp impotriva lui", a declarat analistul financiar Cristian Sima, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. 

Cum vi se pare ideea unei taxe "Robin Hood" pe avere?

Cum stabilim cine e cel mai avut? In ce sens ii putem calcula averea cuiva? Ce vom taxa?

Averile pot fi compuse din valori mobiliare, imobiliare, conturi bancare, etc. Plus ca nu exista nicio lege care sa oblige un cetatean care nu este parlamentar sa spuna cati bani are in conturi. Putem sa punem o taxa pe a doua casa, a treia casa.

Taxele pe case si terenuri, in Romania, sunt foarte mici, comparativ cu oricine din Uniunea Europeana.

Cota unica si-a epuizat efectele benefice pentru economie?

Nu impozitul pe profit este problema. Este 16%, este bine venit si poate sa atraga investitorii. Noi ar trebui sa incurajam munca si atunci impozitul pe salariu ar trebui redus drastic.

Ceea ce ar aduce mai multi bani la buget pentru ca ar scoate economia cu salariile la negru.

Problema nu e ca avem someri care muncesc la negru, ci ca avem oameni care muncesc cu carte de munca, pe care este trecuta o suma, si in realitate castiga mult mai mult.

Mai poate spera mediul de afaceri la facilitati fiscale anul asta?

Facilitatile fiscale de care s-ar bucura toata populatia ar fi scaderea impozitelor pe salarii, dar nu cred ca o sa faca cineva ceva.

Pentru asta, ar trebui un calcul aprofundat, cunostinte de macroeconomie. Eu n-am vazut niciun specialist, la nivel de media, care sa faca asta.

Toata lumea isi da cu presupusul, nimeni nu are o solutie sau un plan concret.

Dinu Patriciu a declarat recent ca ar trebui sa ii trimitem acasa pe reprezentantii FMI. Trebuie sa renuntam la FMI?

Nu. FMI este cel care ne trage de urechi. Avem nevoie de asta, pentru ca am facut greseli 20 de ani la rand, indiferent ca a fost PSD, PNL sau PDL la guvernare.

Am trait pe datorie, n-am investit in infrastructura, am facut deficite de cont curent, am facut deficite bugetare mari. Acum platim cresterile economice facute pe datorie.

Singura tara care are de ani de zile balanta comerciala negativa si singura economie mare nesaturata este cea americana.

In general, nu sunt de acord cu Dinu Patriciu. Daca Patriciu, la Rompetrol Rafinare, pe care a condus-o ani de zile, facea profit si platea impozit pe profit, puteam sa fiu de acord. Atat timp cat Dinu Patriciu spune ca ar trebui sa scada impozitul pe profit, nu stiu la ce-l intereseaza, devreme ce el nu a facut profit.

Am fi avut alternativa la FMI?

Da, mai demult aveam alternative.

In timp ce nemtii au 80% din PIB datorie, grecii vor avea 130% din PIB, in cativa ani, noi nu avem nici macar 40%.

Numai ca datoria noastra publica este pe termen scurt. Ministerul de Finante se imprumuta si la 2 saptamani, cand are nevoie urgenta de bani.

Noi nu avem titluri de stat cu scadenta 10 ani, pentru piata interna, nu ne-am imprumutat catre propriile firme si propria populatie.

Japonia are 120% din PIB datorie publica, dar toata datoria publica este catre propriul popor.

Care au fost beneficiile pentru mediul de afaceri din acest imprumut?

Fara acest imprumut, cursul ar fi sarit de 5 lei/euro. Inflatia ar fi fost galopanta iar investitorii care au aparut dupa 2008 nu ar mai fi existat.

Tot show-ul facut de Orban in Ungaria se va intoarce in timp impotriva lui.

Asta nu inseamna ca FMI face bine pe unde se duce, nu prea a reusit prea multe in ultimii 20 de ani, dar de bine, de rau, pune stop risipei.

Cand devine austeritatea o amenintare pentru redresarea economiei?

Vremuri de austeritate traieste toata Europa, inclusiv America.

Au existat tari europene care au reusit sa aiba trei trimestre consecutive de crestere economic, se poate derapa foarte repede si putem vedea in urmatorul trimestru scadere economica. Toata cresterea s-a bazat pe stimuli.

Trebuie sa vedem daca faptul ca ne-am intors la strategii keynesiene va reusi sa ne scoata din criza.

Daca statul a investit bine si se va redresa economia, atunci este o alegere corecta.

La noi, investitiile guvernamentale in perioada de criza au fost chiar mai mici decat inainte. Acum e prea tarziu, pentru ca nu mai sunt bani.

Noi trebuia sa ne imprumutam catre populatie, iar banii sa-i fi investit in infrastructura. Trebuia sa incurajam munca.

E mult mai usor ca ministru de Finante sa strangi 5 banci la o masa si sa te imprumuti cu un 1 miliard de lei.

Daca vrei sa te imprumuti de 40 de miliarde la populatie si la firme, este mai dificil, trebuie sa faci o campanie. Romanul nu are cultura titlurilor de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#cristian, #curs, #dinu, #fmi, #patriciu, #sima, #valutar , #stiri FMI