Criza datoriilor ameninta si BCE

Joi, 21 Iulie 2011, ora 12:26
1319 citiri
Criza datoriilor ameninta si BCE

Banca Centrala Europeana joaca un rol extrem de important in modul in care criza datoriilor se va rezolva. Sub conducerea presedintelul Jean-Claude Trichet, insa, BCE a adunat foarte multe datorii. Mai exact este vorba despre bonduri guvernamentale de la Grecia si alte tari cu economii vulnerabile, precum Portugalia, Irlanda, Spania si Italia.

Bondurile grecesti insumeaza 190 de miliarde de euro din totalul imprumuturilor BCE, adica de doua ori mai mult decat suma existenta in rezervele bancare europene. Chiar si un default partial al Greciei ar putea duce la insolventa BCE, scrie Euro News.

Ce efecte va avea summitul liderilor europeni

Dirk Muller, analist-sef la Cashkurs, nu crede ca este posibil ca acest summit sa rezolve problemele din zona euro.

"Singurul lucru la care putem spera este sa mai castigam putin timp ca sa impiedicam cumva evolutia problemelor. Nu  ne putem astepta la o solutie miraculoasa si nici ca pietele sa fie extrem de incantate", delcara analistul pentru Euro News.

Acest lucru, insa, nu va fi pe placul FMI care este implicat si in salvarea Greciei si a altor stari, ca o instanta salvatoare finala.

Fondul Monetar International a cerut o interventie urgenta, si considera ca, daca asta nu se va intampla, exista ricul ca problema sa se raspandeasca in intreaga Europa cu efecte la nivel global.

#bce, #bce datorii, #criza datorii, #criza grecia, #fmi , #stiri FMI