Criza din Grecia s-a agravat

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 17:05
1654 citiri
Criza din Grecia s-a agravat

Grecia trebuie sa ceara sprijin financiar de Uniunea Europeana si de la FMI, in contextul in care cresterea randamentelor titlurilor de stat si incertitudinile legate de ajutoarele europene nu mai permit intarzierea deciziei, a declarat un analist senior din cadrul Fitch, citat de Forexyard si preluat de NewsIn.

Criza din Grecia s-a agravat joi, in contextul in care pietele au adus costurile de creditare la un nou nivel record.

"Guvernul Greciei trebuie sa ceara oficial sustinere si bani de la UE si de la Fondul Monetar International (FMI), problema nu mai poate fi amanata", a declarat intr-un interviu acordat agentiei Reuters analistul senior pentru Grecia din cadrul Fitch, Chris Pryce.

Diferenta dintre randamentul titlurilor de stat emise de Grecia si randamentul celor emise de Germania a crescut la un nivel record de 4,61 puncte procentuale, iar actiunile grecesti s-au depreciat, pe fondul temerilor legate de situatia financiara a tarii.

Pryce sustine ca oficialii de la Atena ar trebui sa ceara de la UE si FMI deblocarea planului de ajutor aprobat luna trecuta, "pentru ca, in pofida tuturor masurilor luate de UE si de tarile din zona euro, inca nu este clar ce au de gand sa faca si cand, si mai ales despre ce suma ar fi vorba".

Un purtator de cuvant al guvernului grec a declarat joi ca nu este necesara activarea planului de salvare din partea UE si FMI, adaugand ca guvernul este de parere ca isi poate finanta datoriile.

Masurile de austeritate luate de guvernul socialist nu au reusit sa asigure pietele ca statul poate gestiona pe cont propriu deficitul bugetar si datoriile de 300 miliarde euro.

Pietele au fost sceptice si in ceea ce priveste planul de salvare realizat de UE si de FMI, in contextul in care analistii sustin ca nu este clar si ca ar putea fi dificil pentru Grecia sa acceseze fondurile, avand in vedere ca fiecare tara din zona euro, inclusiv Germania, are drept de veto in cadrul mecanismului.

"Este momentul ca atat zona euro cat si guvernul grec sa recunoasca amploarea problemelor", a declarat Pryce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#criza, #grecia, #fmi, #ue, #fitch, #ajutor, #acord , #stiri FMI