Criza economica risca sa se aprofundeze in Romania

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 11:21
1194 citiri
Criza economica risca sa se aprofundeze in Romania

Parlamentul de la Bucuresti a respins miercuri investirea Guvernului propus de Lucian Croitoru, accentuand instabilitatea politica din tara si punand sub semnul indoielii cea de-a treia transa a imprumutului de la Fondul Monetar International, titreaza prea internationala.

Concentrandu-se asupra votului din Parlament, unde Guvernul propus de Lucian Croitoru a fost respins cu 250 de voturi, fata de 189 in favoare, agentia China Noua, avertizeaza ca aceasta noua situatie ar putea conduce la intreruperea acordului cu FMI, ceea ce ar avea consecinte grave asupra credibilitatii Romaniei pe plan extern, informeaza Mediafax.

Euronews subliniaza ca cele trei partide de opozitie s-au unit pentru a bloca numirea lui Croitoru, iar aceasta este o veste proasta pentru presedintele Basescu inaintea alegerilor prezidentiale de la 22 noiembrie.

Totodata, economistii avertizeaza ca tara ar putea rata acordarea celei de-a treia transe din imprumutul de 20 de miliarde de euro, din causa crizei politice si a lipsei reformelor negociate.

Respingerea acestei candidaturi a fost previzibila, apreciaza DPA, adaugand ca presedintele Traian Basescu se confrunta in prezent cu presiunea de a nominaliza un nou candidat care sa poata forma un Guvern functional, capabil sa adopte reforme si sa propuna un proiect de buget pe 2010, inainte de termenul limita din decembrie, stabilit de FMI, Banca Mondiala si UE.

Cu fiecare zi, Romania se afunda tot mai mult in criza provocata de razboiul intre majoritatea parlamentara si presedinte, disputandu-si dreptul de a desemna premierul, apreciaza RFI, atragand atentia asupra recesiunii severe cu care se confrunta Romania.

Cotidianul EL Pais, apreciaza ca, in lipsa ajutorului de la forurile financiare internationale, Romania va trebui sa apeleze la imprumuturi de la bancile interne, ceea ce va afecta sectorul privat.

Vicepresedintele Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan apreciaza ca "salariile oficialilor vor fi diminuate, iar pensiile vor fi inghetate" adaugand ca "solutia este de a atrage din nou investitiile straine".

"Constatam ca legea licitatiilor publice a fost modificata de cinci ori in 2009 pentru a satisface nevoile diferitelor ministere", aprecizata presedintele Transparency International Romania, Victor Alistar, conform caruia politizarea serviciilor publice pe fondul diminuarii presiunilor din partea UE si succedarea mai multor campanii electorale a dus la inmultirea cazurilor de coruptie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#buget, #credibilitate, #croitoru, #fmi, #investitii, #romania , #stiri FMI