Criza financiara afecteaza grav consumul de combustibili

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 13:34
1881 citiri
Criza financiara afecteaza grav consumul de combustibili


Cererea mondiala de petrol va scadea in 2009 cu 980.000 barili/zi, valoare ce depaste cu mult  estimarile anterioare, din cauza slabirii extreme a economiei mondiale, a anuntat astazi Agentia Internationala pentru Energie (AIE), relateaza Reuters.

Cererea mondiala de petrol se va diminua cu 980.000 barili/zi in 2009, la 84,7 milioane barili/zi, a anuntat AIE in cadrul raportului lunar. Agentia estima luna trecuta ca cererea se va reduce in acest an cu 500.000 barili/zi.

Previziunile intaresc dovezile ca actuala criza financiara afecteaza grav consumul de combustibil.  AIE, ce ofera consultanta in domeniul energiei pentru 28 de tari industrializate, a anuntat ca cea mai recenta scadere a cererii ar putea sa nu fie cea din urma.

“Esential este ca 2009 pare a fi un an destul de slab”, a declarat David Fyfe, directorul pentru industria si pietele petroliere din cadrul AIE.

“Este prea devreme sa estimam daca aceasta va fi cea din urma coborare a perspectivelor de cerere, pentru ca actuala criza economica este in plina desfasurare”, a spus Fyfe, care a adaugat ca depinde de deteriorarea economiei mondiale.

Cererea mondiala de petrol este estimata acum la un nivel cu 1,4 milioane barili/zi mai mic decat cel din 2007, inainte ca preturile sa inceapa sa creasca si economia mondiala sa determine scaderea cererii.

AIE a anuntat ca a revizuit in scadere perspectivele de cerere dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a redus estimarile de crestere economica mondiala la numai 0,5% in 2009.

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#criza, #combustibili, #aie, #petrol, #consum, #barili , #stiri FMI