Croitoru spune ca ii va fi dificil sa adune o majoritate

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 09:45
1253 citiri
Croitoru spune ca ii va fi dificil sa adune o majoritate

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a apreciat joi ca sarcina sa de a aduna o majoritate parlamentara este "extrem de dificila" si reprezinta o provocare, facand apel la maturitatea clasei politice si a anuntat ca este dispus sa se intalneasca cu liderii partidelor la sediul acestora, sau la Guvern, transmite NewsIn.

Lucian Croitoru a declarat joi seara, la un post de televiziune, ca va incepe de vineri discutiile cu partidele in vederea gasirii unei majoritati care sa sustina viitorul guvern, precizand ca nu este stabilita inca nicio intalnire in mod concret. El a adaugat ca intentia este sa inceapa discutiile "cat mai repede posibil, dar fara a fi o graba". "Stiti, repede, dar incet", a explicat Croitoru.

Economistul a apreciat sarcina sa drept "extrem de dificila".

"Sunt convins ca va necesita multe, multe discutii (n.r. formarea unei majoritati), dar voi sta acolo cat timp este necesar ca aceste discutii, daca au o sansa sa se finalizeze, sa se finalizeze, si daca se poate, sa se finalizeze cu bine. Nu am sentimentul de siguranta ca se va intampla, orice este posibil, iau in considerare ambele variante.

Vedeti determinarea de a face aceste consultari, din partea mea cel putin, cu tot efortul de care sunt capabil, diplomatic, profesional", a spus Croitoru.

Premierul desemnat a relatat istoria intalnirii sale cu presedintele Traian Basescu

"Domnul presedinte a si spus astazi ca nu e prima oara cand s-a vazut cu mine. Ne-am intalnit - si a subliniat si domnia sa - pentru mai mult timp si legat de obiective profesionale, in anul 2000, in vremea guvernului Isarescu. Atunci eu eram consilierul pe probleme fiscale al premierului Isarescu, iar Traian Basescu era ministrul Transporturilor si se ocupa de un program cu Banca Mondiala.

Am interactionat atunci cu programul, si am vazut ca dl presedinte a avut atunci un fel de a conduce programul clar, care a fost foarte apreciat si de Banca Mondiala si de partea romana. Atunci s-a creat aceasta simpatie pentru modul de a lucra, a lui fata de mine si a mea fata de el. Dar in cazul de care vorbim cred ca a contat a dumnealui fata de mine", a spus premierul desemnat.

Acesta a adaugat ca Basescu i-a mai propus odata postul de premier, la formarea guvernului PSD-PDL, iar, in alt moment, i-a propus sa preia si portofoliul Finantelor. Intrebat ce l-a determinat sa decline oferta privind functia de premier, Croitoru a explicat ca in acel context ideea era ca acel guvern trebuie sa fie de politicieni si ca premierul trebuia sa fie dintr-un partid.

Un guvern are nevoie de sprijinul Parlamentului

In privinta formulei de guvern pe care o doreste, premierul desemnat a subliniat ca este nevoie de oameni cu sustinere puternica in partide, pentru ca, in momentul in care vor trebui adoptate masuri dificile de catre executiv, sa existe sprijinul partidelor.

"Nu ma deranjeaza, dmpotriva, sunt adeptul ideii ca in guvern trebuie sa fie oameni- daca nu neaparat membri de partid- atunci sa aiba o puternica sustinere in partid, pentru ca, daca guvernul trece si trebuie adoptate masuri dificile, atunci acele lucruri nu se pot face fara sprijin in Parlament", a precizat Croitoru.

El a explicat ca, printre argumentele pe care le va folosi in discutiile cu liderii partidelor pentru a-i convinge sa sustina acest guvern, sunt aspecte legate de situatia de criza economica profunda a Romaniei si angajamentele pe care trebuie sa le respecte tara pentru a primi bani de la UE si FMI.

Alianta PDL-PSD a dovedit "ca se poate"

Croitoru a vorbit, in contextul argumentelor pe care le va folosi in negocieri, despre maturitatea clasei politice, care a demonstrat si in trecut "ca se poate".

"Clasa politica, in alianta PDL-PSD, a dat dovada de foarte multa maturitate, atunci cand a actionat foarte rapid si a inteles situatia Romaniei si nevoia de a face un program economic sustinut financiar de UE, FMI, BM. Asta este o dovada ca se poate" a precizat Croitoru, aratand ca desemnarea sa ca premier s-a facut cu 6 saptamani inainte de niste date foarte importante pentru Romania. "

UE trebuie sa elibereze 1 miliard de euro in Romania, pe baza unor performante, iar FMI sa elibereze o mare cantitate de bani in luna decembrie. Ei nu o fac decat daca vom arata ca am respectat ce am spus", a aratat Croitoru.

"Sper sa-i conving ca pot fi seful guvernului"

Economistul a adaugat ca, daca partidele "vor spune nu la nesfarsit", atunci "e clar ca nu voi putea forma majoritatea necesara si atunci evident nu o sa fiu eu seful guvernului".

"Dar, uitandu-ne la cifre, argumente, cu suficient timp si rabdare, poate reusesc sa-i conving", a adaugat Croitoru.

Croitoru a marturisit ca seful BNR, Mugur Isarescu, "a avut o parere foarte buna" ca el sa devina premier.

Premierul desemnat a aratat ca este dispus sa se deplaseze la sediile partidelor pentru a purta discutii privind formarea unei majoritati, dar ca are deja un birou la Guvern, "la etajul 2" si ca ii poate primi pe liderii de partid in acest loc. Intrebat daca ar prefera drept interlocutori de la partide, in cadrul negocierilor, specialisti in detrimentul liderilor formatiunilor, Croitoru a subliniat ca nu este alegerea sa cu cine va discuta, dar a confirmat ca, o persoana ca Mihai Tanasescu ar fi un interlocutor "foarte convenabil", adaugand ca acesta " foarte usor ar fi un membru, de exemplu, in guvern, un foarte bun ministru".

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#croitoru, #bnr, #guvern, #premier, #parlament, #isarescu, #fmi , #stiri FMI