Cum ar putea reduce un acord cu FMI dobanzile la credite

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 09:55
1491 citiri
Cum ar putea reduce un acord cu FMI dobanzile la credite

Imprumutul va aduce mai multi bani bancilor pentru a da credite.  Numarul dosarelor de credit acceptate de banci a inceput sa creasca

Banii primiti de la FMI ar putea aduce romanilor dobanzi mai mici la credite, atat la cele in lei cat si la cele in valuta. Mecanismul este simplu: banii de la Fond ajung in rezerva valutara a BNR, bani pe care banca centrala ii va folosi atat pentru a sustine, daca va fi nevoie, leul, cat si pentru a "alimenta" piata monetara cu lichiditati.

Altfel spus, bancile vor avea mai multi bani la dispozitie pentru a se imprumuta, ceea ce ar trebui sa duca la scaderea dobanzilor. "Exista toate sansele ca dobanzile sa scada dupa acordul cu FMI. Acest lucru ar permite BNR sa reduca rezervele minime obligatorii la lei, ceea ce va insemna mai multi bani pe piata.

Acordul aduce insa si un spor de credibilitate, ceea ce ar putea insemna ca bancile din Romania vor putea imprumuta mai ieftin, nu cu mult, euro de pe plan extern, ceea ce ar trebui sa se vada si in dobanzile la nivel de consumator", a declarat pentru Gandul Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Din ce in ce mai multe dosare acceptate

Brokerii de credite spun ca in ultima perioada ponderea dosarelor de credit acceptate de banci din totalul depus a ajuns pana la 70% in unele cazuri. Spre comparatie, anul trecut, gradul de aprobare era de circa 30%-40%.

Fenomenul poate fi explicat atat prin reluarea creditarii de catre banci, cat si prin pregatirea unor dosare mai bune.

"In ultima perioada gradul de aprobare a dosarelor de credit trimise bancilor a crescut pana la 70%. O explicatie ar putea fi ca bancile au inceput sa acorde mai usor credite, la care se poate adauga si faptul ca romanii au invatat cum sa isi faca dosarele si la ce fel de credite se pot incadra", a declarat Marina Sterpan, director de comunicare Credit Zone.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#imprumut, # dobanda, # credite, # FMI, # lichiditati , #stiri FMI