Cum ne afecteaza o scadere de 8% a economiei?

Marti, 07 Iulie 2009, ora 14:30
1387 citiri
Cum ne afecteaza o scadere de 8% a economiei?

Disponibilizari masive, deficit bugetar imens si inghetarea investitiilor: iata la ce ne putem astepta, daca economia Romaniei va scadea cu 8%, in acest an, conform unor noi estimari ale FMI, potrivit unor surse.



Potrivit analistului Laurean Lungu, managing partner la firma Macroanalitica, scaderea de 7 - 8% ar inseamna cea mai grava depreciere a situatiei economice dintre toata tarile din Europa.

"Proiectia este incerta, pentru ca depinde de starea economiei din zona euro. Aceasta revizuire nu este in orice caz o surpriza foarte mare, FMI a revizuit in scadere cresterea economica a foarte multor tari", a spus Lungu.

Va fi afectatata sever si piata de capital, o scadere de mai mult de 5% din PIB a economiei reprezentand o lovitura grea pentru Bursa, sunt de parere firmele de brokeraj.

"Mesajul unei asemenea estimari este unul cat se poate de negativ pentru piata de capital, iar lichiditatea care oricum este din ce in ce mai redusa va continua sa scada" a declarat Adrian Lupsan, directorul adjunct al societatii de intermediere Intercapital.

Analistii estimeaza ca bursa din Romania ar putea pierde 30 de procente din valoare, in cazul unei contractari economice de 8%.

Se poate evita situatia?

Ministrul Finantelor a inceput sa faca simulari de scadere economica de 6,5% inca de luna trecuta, ajungand la concluzia ca ar fi nevoie de o majorare a deficitului bugetar de la 4,6% din PIB la 6%.

Academicianul Lucian-Liviu Albu crede ca, pentru a nu se ajunge la o situatie critica, guvernul ar trebui sa stimuleze investitiile in infrastructura si sa mentina atractivitatea mediului de afaceri din Romania.

"Luarea unor masuri pripite in aceasta perioada delicata din punctul de vedere al echilibrelor macroeconomice poate conduce la derapaje care se vor dovedi mult mai costisitoare in viitor. Cuvintele de ordine in aceasta perioada ar fi stabilitate si prudenta, recunoscand totodata ca intr-o perioada slaba colectare la buget sunt doua deziderate grele", a adaugat Albu.

Insa, potrivit spuselor sale, avand in vedere datele economice din 2009 pana acum, o scadere atat de insemnata precum se vehiculeaza nu este plauzibila, fiind mai probabil sa se deprecieze cu doar 4 - 6 procente.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#deficit, #economie, #prognoze, #salarii, #scadere, #somaj , #stiri FMI