Cum vor FMI, UE si BCE sa salveze Grecia

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:48
1928 citiri
Cum vor FMI, UE si BCE sa salveze Grecia

Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si Banca Centrala Europeana (BCE) lucreaza la gasirea unei solutii pentru reducerea datoriilor Greciei dupa principiile Planului Brady, prin care America de Sud a fost scoasa din faliment in anii 1980, potrivit Mediafax. 

Acest plan, in trei trepte, prevede ca Grecia se va imprumuta prin intermediul noului mecanism de salvare al zonei euro pentru a rascumpara obligatiuni elene detinute in prezent de BCE si de investitori privati la 75% din valoarea lor nominala, mentioneaza publicatia elena To Vima, citand surse apropiate situatiei.

UE si FMI vor prelungi apoi la 30 de ani termenele de rambursare pentru creditele lor. Investitorilor privati care detin obligatiuni elene in valoare mai mare de 100 de miliarde de euro li se va propune extinderea scadentei la 15-20 de ani.

Aceste masuri vor avea ca rezultat "reprofilarea" a aproximativ doua treimi din datoria totala a Greciei pana la sfarsitul acestui an.

Grecia este primul stat din zona euro care a apelat la ajutorul UE/FMI, in primavara anului trecut, primind imprumuturi de 110 miliarde de euro dupa ce statul nu s-a mai putut finanta de pe pietele de capital din cauza ingrijorarilor invesitorilor legate de datorii si deficitul bugetar, noteaza Reuters.

Datoria publica elena ar putea urca la 158% din Produsul Intern Brut in 2013, nivel considerat nesustenabil de multi analisti.

Ministrul elen de Finante, George Papaconstantinou, a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos ca se duc discutii informale referitoare la gasirea unor modalitati pentru reducerea datoriei grecesti fara retructurarea acesteia, printre care rascumpararea de obligatiuni. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #ue, #bce, #grecia, #datorii grecia, #faliment, #zona euro, #salvarea greciei , #stiri FMI