Cumulul pensie-salariu, acceptat daca pensia nu depaseste salariul mediu brut

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 17:33
6609 citiri
Cumulul pensie-salariu, acceptat daca pensia nu depaseste salariul mediu brut

Pensionarii care lucreaza si primesc salariu au 15 zile sa opteze intre suspendarea platii pensiei pe durata activitatii si incetarea raporturilor de munca, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie, potrivit proiectului de lege obtinut de NewsIn.

Potrivit proiectului de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu CE si FMI, care este discutat miercuri de Guvern in vederea asumarii raspunderii, Capitolul IV vizeaza modificarea regimului cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare.

Proiectul prevede ca este permis cumulul pensie-salariu de la stat daca "nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat".

Potrivit proiectului, pensionarii care in prezent lucreaza si primesc salariu au termen 15 zile sa opteze intre suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii activitatii si incetarea raporturilor de munca, daca nivelul pensiei nete aflate in plata depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului.

"Neindeplinirea obligatiei privind exprimarea optiunii in termenul prevazut (..) constituie cauza de incetare de drept a raporturilor de munca stabilite in baza contractului individual de munca sau a actului de numire in functie, precum si a raporturilor de serviciu", se precizeaza in proiect.

Documentul mai prevede ca "sumele incasate cu titlu necuvenit de pensie se recupereaza de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescriptie".

In cazul in care angajatorul, care este obligat sa ia masurile necesare constatarii cazurilor de cumul pensie-salariu, nu respecta aceste prevederi, poate fi sanctionat cu amenda contraventionala de la 2.500 la 5.000 de lei.

Prevederile Capitolului IV se aplica in mod corespunzator si beneficiarilor de pensie de serviciu stabilite prin legi speciale.

Interzicerea cumulului pensie-salariu a fost una dintre primele masuri ale Cabinetului Boc, care a incercat sa impuna masura printr-o Ordonanta de Urgenta.

La sesizarea Avocatului Poporului, Curtea Constitutionala (CCR) a decis insa ca actul normativ nu respecta Legea fundamentala.

CCR a argumentat ca ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica.

Din aceste considerente, Executivul a inaintat Parlamentului un act normativ cu prevederi similare, dar sub forma unui proiect de lege.

Proiectul transmis de Guvern Parlamentului, aflat in acest moment la comisia de munca a Senatului, prima Camera sesizata, prevedea ca data de intrare in vigoare 1 iunie 2009.

In varianta Guvernului, persoanele ale caror pensii depasesc valoarea salariului mediu brut pe economie si care primesc in acelasi timp salariu de la stat trebuie sa opteze pentru una dintre cele doua forme de remunerare in 15 zile de la adoptarea proiectului de Lege in Parlament. 

Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul mediu...
#cumul, #pensie, #pensionari, #salariu, #sume , #stiri FMI