Cursul va urca la 4,84 lei/euro daca nu se va respecta acordul cu FMI

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 14:28
1709 citiri
Cursul va urca la 4,84 lei/euro daca nu se va respecta acordul cu FMI

Cursul valutar va cobori, in 30 de zile, sub patru lei pe euro, dar va urca la 4,84 lei pe euro in 12 luni, daca Romania nu va realiza reformele cerute de FMI si banca centrala nu va interveni pe piata valutara, considera Christian Blaabjerg, Chief Equity Strategist al Saxo Bank.

"Scenariul de baza arata ca rata de schimb va cobori intr-o luna la 3,96 lei pe euro, pentru ca apoi sa avanseze la 4,1 lei pe euro in trei luni si la 4,84 lei pe euro in 12 luni.

Acest scenariu are o probabilitate de a se va realiza de peste 50%, depinzand foarte mult de actiunile politicienilor", a declarat Blaabjerg la Bucuresti, unde a prezentat concluziile raportului "Outlook 2010", cercetare si analiza macroeconomica realizata anual de catre analistii bancii.

 

Blaabjerg a precizat ca rata de schimb vazuta in 12 luni nu are in considerare posibilitatea interventiei pe piata valutara a bancii centrale si include intreruperea acordului cu FMI.

"Daca guvernul va indeplini cerintele FMI, leul nu se va deprecia asa de mult, insa probabilitatea ca acest lucru sa se intample este de sub 50%", a spus oficialul Saxo Bank.

El a precizat ca reformele cerute de FMI sunt necesare si realizabile, dar ca este nevoie de politicieni care sa aiba dorinta si determinarea necesare pentru a le implementa.

"Cea mai temere privind Romania este ca politicienii sa ignore sugestiile FMI, in contextul in care institutia este imprumutator de ultima instanta. Daca ai inceput sa iei bani de la FMI, atunci inseamna ca nimeni nu-ti mai da", a spus Blaabjerg.

El a aratat ca, in cazul in care Romania indeplineste reformele cerute de FMI, leul se va aprecia fata de euro si dolar, iar cursul ar putea ajunge la 3,6 lei pe euro.

Totodata, el a atras atentia ca estimarile privind cursul valutar nu sunt legate de indicatorii fundamentali de la nivel macroeconomic, ci de primele de risc pentru Romania.

"Ratele de schimb prezentate sunt din punctul de vedere al investitorilor. Prima de risc pentru Romania va creste, daca nu se vor indeplini obligatiile asumate in fata FMI. (...) Nivelul de toleranta al institutiei este mare, dar la un moment dat se poate opri", a spus Blaabjerg.

In ceea ce priveste cursul de schimb leu/dolar, Blaabjerg considera ca rata se va plasa la 2,89 unitati intr-o luna, pentru ca ulterior sa creasca la 3,32 intr-un orizont de trei luni si 4,21 unitati in 12 luni.

Referinta BNR a scazut, miercuri, cu 1,4 bani, la 4,1215 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele noua luni.

#curs, #valutar, #bne, #euro, #dolar, #acord, #fmi , #stiri FMI