Daca Europa de Est nu va supravietui crizei, intreaga lume va intra in colaps

Marti, 17 Februarie 2009, ora 09:02
1850 citiri
Daca Europa de Est nu va supravietui crizei, intreaga lume va intra in colaps

Datoriile Rusiei, ale Ucrainei precum si ale altor state din Europa de Est au ajuns la un nivel critic.

Daca intreaga politica globala de salvare a economiei va da gres, prabusirea va fi destul de mare pentru a sfarama fragilele sisteme bancare din Europa, aducand in scena a doua runda a unei crize fara precedent.

Ministrul austriac de Finante, Josef Proll, a facut eforturi mari pentru a salva blocul ex-sovietic cu un plan de 150 miliarde de euro din cauza ca "o scadere a ratei dobanzii cu 10 procente ar putea sa conduca sistemul financiar din Austria catre colaps. Din pacate acest lucru ar putea sa se intample in orice moment" scrie Der Standard. Si, din pacate, exact acest lucru s-ar putea intampla, comenteaza The Telegraph.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este mai pesimista si spune ca datoriile vor creste cu 10 sau chiar cu 20%. Alaturi de aceasta, presa vieneza scrie ca Banca Austria si detinatorul italian al acesteia, Unicredit se confrunta cu un "Stalingrad financiar" in Europa de Est.

Proll a incercat sa caute sustinere din partea ministrilor europeni de finante pentru planul sau. Ministrul de Finante german Peer Steinbruck a spus insa ca "nu este problema noastra. Vom vedea ce vom face in legatura cu asta".

Imprumuturi prea mari

In conditiile in care Europa de Est a imprumutat mai mult decat poate rambursa, 1,7 trilioane dolari din care 400 de milioane numai anul acesta, situatia nu este prea roz.

Nici Rusia nu va putea acoperi intreaga datorie de 500 de miliarde de dolari a oligarhilor sai, in contextul in care pretul petrolului ramane la 33 dolari/baril.

Potrivit lui Stephen Jen, analist monetar in cadrul Morgan Stanley, "asistam la cel mai mare rulaj al unei monede din istorie".

Majoritatea datoriilor din blocul estic al Europei apartin bancilor din Austria, Suedia, Grecia, Italia si Belgia. In plus, europenii detin 74% din datoriile de 4.9 mii de miliarde de dolari, bani imprumutati pietelor emergente.

In aceste conditii, potrivit Fondului Monetar International (FMI), sectorul bancar din Europa expus de cinci ori mai mult riscurilor decat cel din SUA sau Japonia.

Analistii estimeaza ca in decurs de luni sau chiar saptamani, intreaga lume va descoperi ca sistemul financiar al Europei este scufundat sub o mare de probleme financiare si nu va exista nicio rezerva federala care sa fie pregatita sa reactioneze, oferind pietelor lichiditate.

In conditiile de fata, guvernele nu fac decat sa inrautateasca situatia. Acestea forteaza subsidiarele institutiilor financiare sa se intoarca acasa. Atena a ordonat deja bancilor grecesti sa se retraga din Balcani.

De parca nu ar fi de ajuns, la totalul problemelor se mai adauga si incapacitatea Fondului Monetar International de a sustine financiar toate tarile cu probleme. Deja a ajutat Ungaria, Ucraina, Belarus, Letonia, Islanda, urmand in scurt timp ca ajutorul sa ajunga si la Turcia.

Majoritatea investitorilor si analistilor devin tot mai pesimisti

"Este mult mai rau decat criza din Asia de Est din 1990", a declarat Lars Christensen, reprezentant al bancii Danske.

Acesta subliniaza ca "in toata regiunea sunt accidente pe care le asteptam si nicio institutie nu are resursele necesare pentru a face fata unei situatii atat de grave".

Analistii sunt de parere ca Europa are mai multe probleme decat estimarile liderilor.

Unele lucruri sunt clare. Berlinul nu va salva Irlanda, Spania, Grecia si Portugalia de creditele care cresc riscul ca economia globala sa intre intr-o coma profunda din care sa nu se mai trezeasca pentru o buna bucata de timp.

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#colaps, #criza, #federala, #financiare, #imprumuturi, #petrol, #probleme, #rezerva , #stiri FMI