"Daca se va ajunge la cresterea taxelor, Guvernul trebuie sa demisioneze"

Duminica, 13 Iunie 2010, ora 21:17
1377 citiri
"Daca se va ajunge la cresterea taxelor, Guvernul trebuie sa demisioneze"

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si-a exprimat duminica convingerea ca taxele si impozitele nu vor creste daca masurile pe care Guvernul si-a asumat raspunderea se vor aplica, dar a subliniat ca, daca se va ajunge, totusi, la cresterea taxelor, Cabinetul trebuie sa-si dea demisia, potrivit Newsin.

"Eu am convingerea ca nu vom creste taxele. Ce ar insemna sa crestem taxele? Situatia va fi mult mai dificila, dupa aprecierile Comisiei de prognoza peste 50.000 de firme ar da faliment, daca ne gandim la faptul ca nu ar mai refinanta nimeni societatile comerciale care functioneaza", a spus Blaga duminica, la PRO TV.

Intrebat daca, in cazul in care se va ajunge totusi la situatia in care taxele trebuie majorate, Guvernul condus de Emil Boc trebuie sa-si dea demisia, Blaga a spus ca este convins ca Executivul ar trebui sa plece, intr-o astfel de situatie.

"Da, sunt convins ca da, pentru ca pana la urma venim cu un pachet de masuri analizat cu experti din BNR, cu specialisti din societatea civila, de la Academie din Guvern, cu specialistii partidului si am ajuns la concluzia asta", a spus ministrul democrat-liberal.

"Eu cred ca vom putea plati salariile si pensiile, reduse, e adevarat, dar daca luam masurile care au fost decise de Guvern prin cele doua legi pe care ne asumam raspunderea cred ca partea de investitii prinsa in buget se va derula pana la sfarsitul anului si nu vom fi obligati sa marim taxele si impozitele", a subliniat insa Vasile Blaga.

Ministrul a spus si ca masurile asumate de Guvern se bucura de sustinerea partenerilor de guvernare si ca pastrarea venitului minim garanat, de exemplu, a fost rezultatul discutiilor purtate cu acesti parteneri.

"Foarte multe lucruri la care am ajuns, neimpozitarea pensiei minime, a venitului minim, sunt discutate in coalitie. Va asigur ca avem intreaga sustinere si a UDMR, si sunt convins ca avem si sustinerea partidului dlui Oprea", a spus Blaga.

Solicitat sa se pronunte cu privire la oportunitatea unui nou acord cu FMI dupa incheierea celui aflat in derulare, Blaga s-a aratat favorabil unei astfel de idei. In plus, Blaga a afirmat ca un nou acord cu Fondul poate presupune si un nou imprumut.

"Un acord cu FMI poate presupune si un nou imprumut, sigur ca da. Nu am discutat in Guvern, suntem in situatia in care parte din Parlament nu este de acord cu aceste masuri, lucru care ar face, daca ar trece motiunea, sa se intrerupa si aceasta intelegere cu Fondul.

Eu sunt absolut convins ca la nivelul Ministerului de Finante, la nivelul Bancii Nationale discutiile au fost purtate pe aceasta tema. Eu personal cred ca da (este nevoie de un nou acord cu FMI-n.r.)", a precizat Vasile Blaga.

"Cine cu mintea limpede nu prefera sa ia bani cu o dobanda mica de la Fond si in acelasi timp, avand un acord cu Fondul, sa ia bani cu dobanda mica si de pe piata externa si de pe piata interna?", s-a intrebat el, pledand pentru acordul cu FMI.

Intrebat daca masurile de austeritate asumate de Guvern nu s-ar fi putut lua mai devreme, cu costuri mai reduse pentru bugetari si pensionari, Blaga si-a exprimat, in nume personal, regretul ca aceste masuri nu au fost luate inca de anul trecut.

"Situatia a fost intr-o evolutie continua, am stiut ca Romania se afla intr-o situatie delicata in ianuarie 2009. Atunci am vazut ca intr-un an in care cresterea economica a fost de peste 8% am incheiat exercitiul financiar cu un deficit de peste 5%.

Lucrurile au evoluat in toata lumea dupa 1 ianuarie 2009, sa nu uitam, lucrurile s-au degradat in economiile europene. Puteam lua masurile anul trecut, dar nu le-am considerat necesare atunci, prognozele nu ne duceau in aceasta directie", a spus Blaga.

"Eu personal regret (ca Guvernul nu a luat masurile de austeritate anul trecut, n.r.), cred ca si domnul prim-ministru regreta, dar pornisem constructia bugetara cu o crestere de 3,3% anul trecut", a precizat el, subliniind si faptul ca, anul trecut PDL era intr-un guvern de coalitie cu PSD. 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#crestere, #taxe, #blaga, #guvern, #fmi, #masuri, #austeritate , #stiri FMI