De ce nu se va dezintegra UE

Joi, 21 Iulie 2011, ora 13:48
2711 citiri
De ce nu se va dezintegra UE

Exista o serie de analisti economici care prevad moartea euro si disparitia Uniunii Europene. Pe cealalta parte a baricadei, alti experti sustin ca "pesimistii" se bazeaza pe premize eronate. Pe cine sa credem?

Paranoia declansata de criza datoriilor europene este hranita si de comentariile zilnice legate de punctul critic pe care l-a atins moneda euro. Voci din toata lumea vin cu scenarii apocaliptice care prevad esecul "experimentului" politic prin care s-a format UE.

Unul dintre guvernatorii Bancii Centrale Europene, Ewald Nowotny, a explicat pentru CNBC de ce viitorul monedei unuice nu este in pericol.

Criza datoriilor suverane si iminenta insolventa a Greciei au divizat Uniunea Monetara Europeana, facand aproape imposibila setarea unei politici monetare care sa satisfaca atat rebela Germanie cat si slabitul bloc sud european.

Aceasta criza a scos la iveala complexitatea stabilirii unei concordante intre politicile multilaterale si o economie unica. De asemenea, a aratat cum o nepotrivire intre uniunea monetara si integrarea fiscala poate duce la fisuri politice.

Insa aceste lucruri nu au demonstrat si imposibilitatea functionarii Uniunii Monetare Europene, dupa cum cred unii experti.

"Inca de la inceputul crizei, am criticat aspru modul in care Europa a gestionat, sau, mai bine zis, nu a gestionat, aceasta cadere", spune Alessandro Leipold, fost director al diviziei europene a Fondului Monetar International (FMI).

"Dar trebuie sa intelegem ca acesta este modul de functionare al Europei, oricat de frustrant, distrugator si costisitor este procesul. Cred ca acesti trei factori ne-au distras atentia de la ceea ce s-a facut cu adevarat", mai spune Leipold.

Partea buna a falimentului

Structurile ce au fost construite includ Mecanismul European de Stabilitate Financiara (EFSM) si Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF).

Acestea sunt emitenti de obligatiuni care pot strange capital de pe piata pentru a ajuta statele membre cu probleme.

In plus, s-a creat Mecanismul European de Stabilitate (ESM), o structura permanenta care va lua locul EFSN incepand cu 2013.

"Din momentul izbucnirii crizei din Grecia au fost create mecanismele de credit EFSF si EFSM si un mecanism care sa se ocupe pe termen nelimitat de managementul crizei, ESM", spune Leipold.

"Acestea au agreat anumite proceduri cu FMI. Banca Centrala Europeana s-a dovedit a fi flexibila, unii ar spune ca prea flexibila, au fost acordate fonduri europene prin care se deruleaza diverse programe. UE a inceput sa supravegheze mult mai vigilent", mai spune acesta.

Analistul european din cadrul companiei de cercetare politica Eurasia Group, Mutjaba Rahman, este de acord cu Leipold.

"Starea de default are ca rezultat o integrare mai puternica. Din acest motiv comentariile, mai ales cele care vin din SUA, sunt foarte focusate pe disparitia euro, vorbindu-se aproape in totalitate despre cum va pica UE, nu despre cum va creste", a declarat acesta. "Cred ca istoria proiectelor europene ne-a aratat ca ne putem astepta la un scenariu pozitiv".

Grecia, blocata in UE

Moneda unica, care va aniversa in curand 10 ani, a scos la iveala faptul ca monedele individuale din UE mascau slabiciunea statelor din sudul Europei.

Acestea le permiteau guvernelor sa devina competitive in mod artificial.

Rahman este printre analistii care nu crede in posibilitatea iesirii Greciei din Zona Euro.

Grecia, sau oricare alta tara care ar vrea sa iasa din UE, s-ar alege cu o datorie uriasa in euro si cu o moneda proprie care s-ar deprecia rapid. In plus, ar fi mult mai expusa atacurilor speculative.

"Sa nu fii membra a UE, dar sa faci parte dintr-o zona comerciala libera, poate parea minunat in teorie, mai ales in contextul actual. Dar dupa ce criza s-ar termina, te-ai lovi de o volatilitate foarte mare fata de principalii parteneri comerciali", mai spune Rahman.

Acestea in conditiile in care iesirea din UE a statelor periferice ar depinde de ele insele.

"Cand sunt intrebat daca Grecia va iesi din Zona Euro, raspunsul meu este ca Grecia nu poate lua aceasta decizie. Statele care pot decide ca Grecia sa iasa sunt Franta si Germania", mai spune Rahman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #criza europa, #criza grecia, #zona euro , #stiri FMI