De unde sa ia Romania bani?

Vineri, 06 Martie 2009, ora 13:40
1303 citiri
De unde sa ia Romania bani?

Presedintele Traian Basescu va cere Parlamentului, dupa cum el insusi a anuntat in Polonia, sa se pronunte asupra posibilitatii ca Romania sa contracteze un imprumut extern.

Ramane de vazut daca o va face luni, cand se adresa legislativului, sau cu o alta ocazie. O delegatie romaneasca, condusa de viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, s-a dus deja la Washington pentru a discuta despre posibilitatea unui acord cu FMI.

Guvernatorul Mugur Isarescu a transat deja dilema imprumutului: el este necesar si ar trebui sa fie intre 2 si 4 miliarde de euro, fie dintr-o singura sursa, fie din mai multe: UE, FMI, BM si BERD. Creditul extern ar urma sa fie la dispozitia Romaniei, ceea ce nu inseamna ca banii ar fi trasi automat, ci numai la nevoie.

Ei ar fi un fel de plasa de siguranta care sa impiedice un blocaj major. Ceea ce nu spune explicit guvernatorul, dar stim cu totii, este ca un eventual imprumut, mai ales cu FMI, are un efect de disciplinare, esential intr-o tara ai carei guvernanti sunt in mod traditional incapabili sa respecte de buna voie o anumita disciplina financiara.

Daca ne aducem aminte anii '90, acordurile cu FMI au fost principalele motive pentru care salariile n-au crescut haotic, iar cifrele macroeconomice n-au luat-o razna. "Noi v-am da, am face, dar nu ne lasa FMI" spunea fiecare premier si fiecare ministru al Finantelor al acelor vremuri. Si asa era.

De altfel, premierul Tariceanu a renuntat in 2005 la relatia cu FMI tocmai din cauza restrictiilor care ajunsesera, la momentul respectiv, excesive (FMI a respins cota unica). Asa vor spune, probabil, si acum, cu aceeasi sinceritate, Emil Boc si Gheorghe Pogea. E foarte probabil ca guvernantii, mai ales in an electoral, sa cedeze presiunilor sindicale si sa deschida pana la urma robinetul mai mult decat e cazul.

Motive de ingrijorare ar fi, avand in vedere cedarile repetate din primele luni ale mandatului. Si din acest punct de vedere acordul cu FMI ar fi o centura de siguranta. Garantii in an electoral Chiar si pentru Traian Basescu, un astfel de imprumut ar fi o garantie intr-un an electoral.

Toata lumea s-a obisnuit deja cu gandul ca va fi ceva mai rau, insa nu cu mult mai rau. Cu alte cuvinte o eventuala neplata a pensiilor, alocatiilor sau salariilor bugetarilor ar fi un soc major pe care l-ar deconta in primul rand presedintele. Un imprumut extern, desi ar bloca generozitatea, ar preintampina totusi un astfel de soc.

Imprumutul nu este insa exact un motiv de mandrie, tocmai pentru ca face trimitere direct la anii '90, chiar daca, in mod cert, nu vom ajunge cu adevarat niciodata in situatia de atunci. In aceste conditii e firesc ca Traian Basescu sa vrea sa imparta costul de imagine al imprumutului cu Parlamentul, caruia, in acest fel, ii arata si importanta cuvenita.

Daca necesitatea unui imprumut extern pare mai presus de indoiala, este sub un mare semn de intrebare de la cine sa fie luati acesti bani. Cum suntem membri UE, primul gand duce catre familia europeana (nu este vorba aici despre fondurile care pot fi accesate pe baza de proicte, ci despre un ajutor financiar de criza).

Summit-ul din week-end de la Bruxelles a aratat insa ca disponibilitatea statelor bogate de a intinde o fratasca mana de ajutor estului nou primit este foarte redusa. Atat de redusa incat premierul maghiar vorbea despre o noua cortina de fier. In aceste conditii tot FMI pare o solutie mai fezabila, pentru grosul sumei, chiar daca da fiori reci. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#fmi, #imprumut, #summit , #stiri FMI