Declinul economiei globale da semne de temperare

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 16:52
1050 citiri
Declinul economiei globale da semne de temperare

Starea economiei globale se deterioreaza inca, dar ritmul incetinirii a inceput sa se tempereze, a declarat miercuri presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, relateaza Reuters, potrivit Newsin.

Zoellick a declarat ca este mai ingrijorat la ora actuala de administrarea riscurilor globale si nu de precizarea momentului in care economia va reincepe sa creasca.

"Sincer, intr-un climat economic ca acesta, exista foarte multa incertitudine", a mai spus presedintele BM. De asemenea, acesta a mai precizat ca, datorita ajutoarelor acordate de Fondul Monetar International (FMI), este putin probabil ca statele dezvoltate sa se confrunte cu o criza a datoriilor suverane.

"Am intrat in criza cu un capital puternic. Am avut imprumuturi de aproximativ 100 miliarde dolari si credem ca putem oferi credite de inca 100 miliarde dolari in urmatorii trei ani. Cererea de aceste imprumuturi este puternica", a mai spus acesta.

Produsul intern brut al celor 16 state din zona euro a scazut cu 2,5% in primul trimestru, o scadere fara precedent si peste asteptarile analistilor, potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistica al Uniunii Europene (UE), Eurostat.

Astfel, economia zonei euro s-a comprimat pentru al patrulea trimestru consecutiv, dupa ce PIB-ul scazuse cu 0,2% atat in al doilea cat si in al treilea trimestru din 2008 si cu 1,6% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiara, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945.

PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent. Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator. Noile estimari arata, de asemenea, o scadere a economiei globale cu 1,7% in 2009. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declin, # economie, # temperare, # bm , #stiri FMI