Deficitul bugetar, 23,7 mld lei, sub limita agreata cu FMI

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 00:27
1233 citiri
Deficitul bugetar, 23,7 mld lei, sub limita agreata cu FMI

Bugetului general consolidat pe primele zece luni ale acestui an s-a incheiat cu un deficit estimat de 23,7 miliarde lei, sub limita tintei de deficit de 28,2 mld. lei prevazuta in acordul stand - by incheiat cu Fondul Monetar International, scrie Newsin.

Deficitul bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie - 31 octombrie a fost de 23,7 miliarde lei, inregistrand o crestere de numai 0,4 miliarde lei fata de luna precedenta, ca procent in produsul intern brut mentinandu-se la 4,6%, conform datelor operative ale Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 136,8 miliarde lei, in crestere cu 4,3% in termeni nominali fata de perioada similara din 2009.

"Programul anual de venituri pe anul 2010, estimat la 166,8 miliarde lei s-a realizat in proportie de 82,1%, fapt ce permite o prognoza favorabila in privinta incadrarii in nivelul estimat. Cresterea incasarilor in perioada raportata s-a inregistrat in principal la taxa pe valoare adaugata  (+10,3%), accize (+11,5%), venituri nefiscale (+21,4%)".

Totodata, se mentin decalaje importante fata de perioada similara din anul precedent la veniturile din impozitul pe venit (- 3,6%), impozitul pe profit (-6,6%), contributii de asigurari sociale (- 5,5%).

Potrivit MFP, sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate din resurse proprii si prefinantari au continuat sa creasca fiind cu 117% mai mari fata de perioada corespunzatoare din anul precedent.

"Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 160,5 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 2,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.Cresterea s-a inregistrat in principal la dobanzi (+ 15%), ca urmare a finantarii deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti, programe cu finantare UE (+159%), asistenta sociala (+8%)", potrivit datelor MFP.

 De asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 2,3% fata de aceeasi perioada a anului 2009, ca urmare a majorarii platilor din fondul de sanatate pentru serviciile de sanatate.

"Cresterea cheltuielilor cu bunuri si servicii aferente bugetului centralizat al unitatilor administrativ teritoriale fata de aceeasi perioada a anului precedent se datoreaza preluarii finantarii activitatii Camerelor Agricole, incepand cu luna martie 2010, precum si urmare a descentralizarii unitatilor sanitare prin preluarea managementului acestora incepand cu luna iulie 2010 de catre autoritatile administratiei publice locale", se precizeaza in comunicat.

Totodata, cheltuielile de personal se mentin sub cele inregistrate in aceeasi perioada din anul precedent cu 6,7%.

Cheltuielile  pentru   investitii  care  includ  cheltuielile  de capital precum si programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost pe primele zece luni in suma de 22,5 miliarde lei, respectiv 4,4% din PIB.

România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
România, în topul UE al creșterii datoriei publice. Cum arată raportul datorie-PIB față de extremele pozitive și negative din UE
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023, iar România se numără printre ţările membre cu cel mai...
#deficit bugetar, # FMI, #buget, #impozit, #venituri , #stiri FMI