Deficitul bugetar a crescut cu 1 mld euro in mai fata de aprilie

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 17:05
960 citiri
Deficitul bugetar a crescut cu 1 mld euro in mai fata de aprilie

Bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 16,5 miliarde de lei dupa primele cinci luni, echivalentul a 3,23% din PIB, in crestere cu 4,4 miliarde lei (aproximativ un miliard de euro) fata de aprilie, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Potrivit datelor preliminare, deficitul a fost rezultatul unor venituri totale de 64,47 miliarde de lei si a unor cheltuieli de 81,01 miliarde de lei si a fost calculat in raport cu valoarea inclusa in noua prognoza de PIB pentru finele acestui an, respectiv de 510,45 miliarde de lei.

La finele lunii aprilie, bugetul consolidat inregistrase un deficit de 12,1 miliarde lei, respectiv 2,37% din noua estimare privind PIB, valoare cu aproape 4 miliarde de lei mai mare fata de nivelul de la finele lunii martie, de 8,22 miliarde lei.

Prognoza privind PIB a fost modificata intrucat autoritatile si FMI se asteapta in prezent la o crestere economica zero sau o contractie de pana la 0,5% pentru acest an, proiectie mai pesimista decat estimarea de la inceputul anului, de 1,3%.

Luand in calcul tintele indicative trimestriale de deficit bugetar din scrisoarea scrisorii suplimentara la acordul stand-by cu FMI, semnata in luna februarie, deficitul bugetar din primele cinci luni a depasit cu un miliard de lei tinta stabilita atunci pentru primul semestru, de 15,54 miliarde de lei.

Tintele respective au fost, insa, modificate dupa ultima vizita a misiunii FMI, de la inceputul lunii mai.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa reduca drastic cheltuielile publice, pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8% la finele acestui an, respectiv 34,65 miliarde de lei.

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#bugetar, #deficit, #economie, #fmi, #tinta , #stiri FMI