Deficitul bugetar a urcat la 6% din PIB dupa primele 11 luni

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 12:38
1290 citiri
Deficitul bugetar a urcat la 6% din PIB dupa primele 11 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat dupa primele 11 luni la circa 6% din PIB, de la 5,1% la sfarsitul lunii octombrie, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea, citand date preliminare.

Pogea a aratat ca, in noiembrie, veniturile bugetare au fost 12,101 miliarde de lei, mai mari cu 125 milioane de lei fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce cheltuielile s-au plasat la 16,3 miliarde de lei.

La finele lunii octombrie, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 25,5 miliarde lei, respectiv 5,1% din PIB, in conditiile unor venituri totale de 131 miliarde lei, reprezentand 26,3% din PIB si a unor cheltuieli de 156,4 miliarde lei, respectiv 31,4% din PIB.

Astfel, bugetul general consolidat a inregistrat dupa primele 11 luni venituri de 143,1 miliarde de lei si cheltuieli de 172,7 miliarde de lei, rezultand intr-un deficit de 29,6 miliarde de lei, respectiv 5,95% din PIB.

FMI si autoritatile romane au convenit pentru acest an o tinta de deficit de 7,3% din PIB, fata de un program initial de 4,6% din PIB, dar ultimele prognoze indica un sold negativ la finele anului de 7,8 - 8% din PIB.

"Dupa primele 11 luni ale anului ne-am incadrat in tinta. Mai avem 1,3 puncte procentuale pentru luna decembrie pana la cifra stabilita cu FMI de 7,3% din PIB. Au fost probleme de depasire a cheltuielilor de personal la nivelul autoritatilor locale si entitatilor autofinantate. Suntem preocupati ca si autoritatile locale sa ia masuri pentru incadrarea in parametrii stabiliti cu institutiile financiare internationale", a spus Pogea.

Potrivit raportului primei evaluari a Fondului Monetar International la acordul cu Romania, cheltuielile cu personalul ale autoritatilor locale si entitatilor autofinantate, precum universitatile si spitalele, nu au fost tinute sub control si au crescut in primul semestru cu pana la 20%, de peste trei ori mai mult fata de avansul inregistrat in administratia centrala, de 6%.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit, # pib, # cheltuieli, # fmi, # tinta , #stiri FMI