Deficitul bugetar s-a adancit in primele 11 luni la 26,8 miliarde lei

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 13:51
1307 citiri
Deficitul bugetar s-a adancit in primele 11 luni la 26,8 miliarde lei

Deficitul bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie a fost de 26,8 miliarde lei, inregistrand o crestere de 3,1 miliarde lei fata de luna precedenta, ajungand la 5,2% ca procent in produsul intern brut, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor Publice (MFP), relateaza NewsIn.

Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 150,5 miliarde lei, in crestere cu 4,9% in termeni nominali fata de perioada similara din 2009.

Cresterea incasarilor in perioada raportata s-a inregistrat in principal la impozitele pe bunuri si servicii, respectiv taxa pe valoare adaugata (+13,2%) si accize (+10,7%), precum si la venituri nefiscale (+18,5%), se arata in comunicatul emis de MFP.

Totodata, s-au mentinut decalaje importante la incasarile din impozitul pe venit (- 3,5%), impozitul pe profit (- 5,6%), contibutii de asigurari sociale (- 5,7%).

Potrivit ministerului, sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate s-au dublat fata de aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la 3,7 miliarde lei, fata de 1,9 miliarde lei.

"Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 177,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 2,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cresterea s-a inregistrat in principal la dobanzi (+22%), ca urmare a finantarii deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti, programe cu finantare UE (+194%), asistenta sociala (+7,5%)", mai informeaza MFP.

De asemenea, cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 0,8% fata de aceeasi perioada a anului 2009, ca urmare a majorarii cheltuielilor bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru plata arieratelor.

"La nivelul administratiilor locale, cresterea cheltuielilor cu bunuri si servicii fata de aceeasi perioada a anului precedent se datoreaza preluarii finantarii activitatii Camerelor Agricole, incepand cu luna martie 2010, precum si ca urmare a descentralizarii unitatilor sanitare prin preluarea acestora incepand cu luna iulie 2010 de catre autoritatile administratiei publice locale", au precizat reprezentantii MFP.

Totodata, cheltuielile de personal se mentin sub cele inregistrate in aceeasi perioada din anul precedent cu 8,5%.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si programe de investitii finantate din surse interne si externe, au fost la sfarsitul lunii noiembrie in suma de 26,8 miliarde lei, respectiv 5,2% din PIB.

Tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an este de 6,8% din PIB. 

#deficit, # bugetar, # fmi , #stiri FMI