Delegatia FMI vine miercuri la Bucuresti pentru un nou acord

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 15:53
1610 citiri
Delegatia FMI vine miercuri la Bucuresti pentru un nou acord

Delegatia Fondului Monetar International (FMI) va fi prezenta in Romania de miercuri si pana pe 1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si demararea discutiilor pentru incheierea unei noi intelegeri, informeaza NewsIn.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat luni, la The Money Channel, ca Romania va incheia, cel mai probabil, un nou acord cu Fondul, care nu va permite insa atragerea de bani pentru plata salariilor, iar doar in cazul unor socuri externe, banii ar putea intra in visteria BNR. Potrivit acestuia, un element important al noului acord va fi reforma administratiei, relatia dintre ministere, comunicarea si colaborarea dintre acestea.

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a apreciat duminica, in cadrul unei emisiuni de la ProTV, ca acordul semnat cu FMI a ajutat Romania sa-si restabileasca echilibrele macroeconomice si sa iasa in afara riscului unui derapaj economic.

Basescu a mai precizat ca decizia Romaniei este sa continue sa ramana in acord cu FMI si cu Uniunea Europeana.

"Actualul acord il vom finaliza in aprilie 2011 si vom continua sa ramanem in acord cu FMI intr-un acord de precautie", a spus seful statului.

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat la 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 13,15 miliarde euro (11,443 miliarde DST).

Aranjamentul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1,111% din cota Romaniei in cadrul Fondului.

Ultima misiune de evaluare a FMI s-a incheiat la inceputul lunii august, concluzia fiind aceea ca Romania si-a indeplinit majoritatea criteriilor de performanta, cu exceptia plafonului pentru arierate si a tintei indicative pentru cheltuielile curente.

Boardul executiv al FMI a finalizat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a cincea evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia a pus la dispozitie a sasea transa din imprumut, in valoare de aproximativ 884 milioane euro (769 milioane DST).

Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 11,27 miliarde euro (9,8 miliarde DST).

#acord, #delegatie, #fmi, #tanasescu , #stiri FMI