Contributiile la asigurarile sociale vor fi reduse cand vor scadea arieratele si evaziunea

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 09:45
1545 citiri
Contributiile la asigurarile sociale vor fi reduse cand vor scadea arieratele si evaziunea

Contributiile la asigurarile sociale pentru angajator vor putea fi reduse cu 5 puncte procentuale, daca arieratele si evaziunea fiscala vor fi diminuate, a declarat presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Gheorghe Dragomir, dupa intalnirea cu membrii delegatiei Fondului Monetar International.

'Daca vom avea incasarea voluntara, daca arieratele vor fi diminuate, daca evaziunea fiscala va fi diminuata, sigur va avea loc scaderea contributiilor la asigurari sociale (pentru angajator - n.r.) cu 5 puncte procentuale. Sunt resurse suficiente pentru a scadea aceste cinci puncte procentuale, si nu numai atat. Este vorba si de impozitul pe profit reinvestit, dar si de acele facilitati care vor veni in sprijinul agentilor economici. Sigur vor veni si alte masuri care nu fac decat sa incurajeze mediul de afaceri', a afirmat Gheorghe Dragomir.

In intalnirea cu delegatia FMI nu s-a vorbit despre o noua taxa suplimentara

Potrivit acestuia, in cadrul intalnirii cu membrii delegatiei FMI, nu s-a vorbit despre introducerea vreunei taxe suplimentare.

'Nu s-a vorbit de nicio taxa suplimentara; este vorba doar de largirea bazei de impozitare. In cazul legilor despre acele impozite si taxe vizavi de cladirile speciale - daca vor fi anumite puncte de vedere de a le modifica - aceste legi vor veni intai la Senat, apoi la Camera Deputatilor si vom avea ocazia sa le corectam, sa le imbunatatim', a mai spus presedintele Comisiei.

In opinia acestuia, masurile luate de Guvernul Ponta sunt benefice pentru economie, iar rezultatele economice "datatoare de sperante".

'Rezultatele macroeconomice sunt datatoare de sperante. Sigur, asa cum bine stiti, din cele cinci puncte negociate, discutate, unul singur este intr-adevar referitor la arieratele companiilor de stat, care nu au performat. In rest, toate celelalte puncte au fost atinse, iar rezultatele economice sunt datatoare de sperante', a incheiat Gheorghe Dragomir.

La randul sau, deputatul Gheorghe Ialomiteanu, membru al Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, a declarat ca semnalele primite de la FMI, legate de reducerea contributiilor sociale si a profitului reinvestit, sunt negative.

'Din pacate, semnalele sunt negative in legatura cu reducerea contributiilor sociale si a profitului reinvestit. Nu s-a luat nicio decizie. In urma discutiei, Guvernul trebuie sa gaseasca solutii pentru compensarea acestor reduceri de contributii si impozite prin noi impozite si taxe. Incasarile sunt foarte proaste. Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana au o parere foarte proasta despre activitatea de colectare a impozitelor si taxelor din partea Guvernului Ponta. Din pacate, FMI sustine introducerea de impozite si taxe in continuare in Romania. E un semnal prost pentru mediul de afaceri din partea acestor organisme si a Guvernului. Este un lucru foarte grav. Acest lucru nu ar trebui tolerat. Nu sunt bani in buget pentru scaderea contributiei la asigurari sociale cu 5 puncte procentuale. Fondul Monetar ne-a spus ca nu sunt bani, iar Guvernul trebuie sa gaseasca solutii', a afirmat Ialomiteanu.

Potrivit acestuia, FMI este de accord cu introducerea de noi impozite si taxe, pentru ca acciza la motorina se va aplica de la 1 aprilie si nu compenseaza sumele care se pierd de la bugetul statului prin reducerea contributiilor sociale.

'FMI a spus ca este de acord cu introducerea de noi impozite si taxe, pentru ca acciza la motorina se va aplica de la 1 aprilie si nu compenseaza reducerea contributiilor sociale si scutirea de impozit a profitului reinvestit. Trebuie gasite alte solutii. Singurul lucru care se poate realiza este sa fie cuprinsa acciza la motorina in scrisoare (de intentie - n. r.) si sa fie asumata de Guvern. Presedintele Basescu nu vrea sa-si asume aceasta taxa, pentru ca este un dezastru pentru economie, pentru puterea de cumparare. Presedintele nu vrea sa blocheze acordul cu Fondul Monetar, dar nu-si asuma masurile proaste luate de Guvernul Ponta', a explicat Ialomiteanu.

#dragomir CAS, #fmi cas, #reducere CAS FMI , #stiri FMI