Deputatii au aprobat OUG privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si FMI

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 16:00
953 citiri
Deputatii au aprobat OUG privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si FMI

Plenul Camerei deputatilor a aprobat, marti, OUG 99/2009 privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si FMI, actul normativ primind din partea deputatilor 191 de voturi "pentru", 8 voturi "impotriva" si 57 de abtineri.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata in acest caz, ordonanta urmand a fi transmisa la Senat, care este Camera decizionala.

Dezbaterile pe acest act normativ au avut loc pe data 12 octombrie atunci cand deputatul PNL Eugen Nicolaescu a propus plenului retrimiterea la Comisie a proiectului de aprobare a OUG, invocand faptul ca acordul va produce efectele inverse fata de obiectivele propuse de Guvern, urmand sa "creasca fiscalitatea" si sa "saraceasca populatia".

"Initial, am vrut sa ne opunem adoptarii acestui raport, alaturi de intregul grup al PNL. Am vrut sa ne opunem fata de acest proiect de lege inrobitor" a declarat deputatul.

Liberalul a comentat ca, in loc sa consolideze politica fiscala si sa mentina capitalizarea bancilor, acordul cu FMI "produce efecte inverse", Guvernul neavand capacitatea sa atinga aceste obiective, astfel ca fiscalitatea ar creste, iar populatia ar saraci.

"Propun sa fim de acord cu retrimiterea acestui proiect de lege la Comisie si sa propunem Biroului Permanent sa prelungeasca timpul de depunere a raportului la 60 de zile, astfel incat proiectul sa nu treaca tacit de Camera Deputatilor", a spus Nicolaescu .

Social-democrata Aura Vasile a precizat ca PSD este de acord cu retrimiterea la Comisie si a sustinut necesitatea prezentei ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, in Parlament, pentru a explica inca o data prevederile acordului.

"Ordonanta de Urgenta care ratifica acordul a fost dezbatuta chiar saptamana trecuta, iar la dezbaterile pe raport, la solicitarea PSD, a fost prezent ministrul Gheorghe Pogea", a clarificat liderul deputatilor PDL, Mircea Toader.

Democrat-liberalul a subliniat ca PSD a fost de acord cu toate masurile vizate de acordul cu FMI.

"PSD a participat la negocieri si toti parlamentarii PSD din Comisia de buget finante au votat raportul. Nu inteleg de ce grupul neaga vointa parlamentarilor PSD din comisie, atata timp cat nu au depus amendamente, nici PSD nici PNL. Daca sunt obiectii, ele se vor rezolva in Senat, care e Camera decizionala", a recomandat Toader.

El a avertizat ca, daca acordul cu FMI nu este aprobat prin lege, "anul viitor nu vom putea accesa viitoare transe".

In final, propunerea lui Nicolaescu de retrimitere la Comisie a intrunit 73 de voturi favorabile, 73 "impotriva" si 5 abtineri, neavand majoritatea necesara adoptarii. 

 

#ratificare, # acord, # fmi, # transa , #stiri FMI