Diaconescu va discuta cu omologul austriac despre sectorul financiar-bancar

Marti, 31 Martie 2009, ora 16:34
1359 citiri
Diaconescu va discuta cu omologul austriac despre sectorul financiar-bancar

Ministrul roman de externe Cristian Diaconescu il primeste miercuri pe ministrul afacerilor europene si internationale al Austriei, Michael Spindelegger, cu care va discuta, intre altele, despre securitatea energetica si situatia sectorului financiar-bancar din cele doua tari.

Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi demnitari vor discuta despre domeniile prioritare de cooperare bilaterala si cele din plan european, cu accent pe securitatea energetica, intarirea si dinamizarea cooperarii in bazinul Dunarii prin elaborarea unei Strategii Europene Dunarene si situatia sectorului financiar-bancar din cele doua tari.

Cei doi vor aborda si teme referitoare la perspectiva europeana a statelor din Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic si Sinergia Marii Negre in contextul demersurilor pentru realizarea unei complementaritati intre cele doua initiative, precum si situatia din Orientul Mijlociu.

Presa austriaca a scris recent ca Romania si alte tari din regiune pot aduce Austria "la faliment", avand in vedere ca filialele Bank Austria, Raiffeisen Bank si Erste Bank au probleme serioase in Europa Centrala si de Est.

In plus, ministrul austriac de finante Josef Pröll a efectuat in februarie un turneu prin Romania, Croatia, Bulgaria si Ucraina, iar presa din Austria a comentat in ample materiale ca masurile promovate de oficialul de la Viena pentru ajutarea bancilor austrice (Bank Austria, Raiffeisen Bank si Erste Bank - n.r.) au fost intampinate cu suspiciune, retinere si dezinteres.

Dupa ce Romania a incheiat saptamana trecuta negocierile cu FMI si CE pentru un imprumut de aproximativ 20 de miliarde de euro, delegatia Fondului Monetar s-a deplasat la Viena pentru a discuta cu zece dintre cele mai mari banci cu investitii in Romania.

Scopul oficialilor FMI a fost sa obtina un angajament ferm din partea acestora ca vor mentine banii injectati in sistemul bancar din Romania si ca nu il vor extrage din tara.

Intalnirea de la Viena a fost considerata de FMI un succes, intrucat oficialii au obtinut scrisori de garantie de la banci in acest sens.

Insarcinatul cu afaceri al Austriei la Bucuresti, Georg Oberreiter, declara intr-un interviu recent pentru NewsIn ca principalele probleme ale Romaniei sunt lipsa de incredere si instabilitatea monedei nationale si a aratat ca imprumutul FMI, care impune conditii de care Romania are nevoie, va eliminia acele aspecte. "Bancile austriece nu sunt ingrijorate, singura lor problema este leul, iar prin astfel de masuri - precum imprumutul FMI - aceste griji dispar", a spus Oberreiter. 

 

#diaconescu, # banci, # leu, # finantare, # fmi, # securitate energetica, # sector financiar , #stiri FMI