Dispute asupra planului de masuri de austeritate, in Grecia

Vineri, 27 Mai 2011, ora 23:55
1529 citiri
Dispute asupra planului de masuri de austeritate, in Grecia

Liderii partidelor politice din Grecia nu au reusit sa cada de acord, vineri, asupra noului plan de austeritate al premierului socialist Georgios Papandreou, care incearca sa convinga FMI-ul sa continue acordarea urmatoarelor transe din imprumutul contractat anul trecut.

Liderul conservator Antonis Samaras a respins noile propuneri de austeritate ale guvernului, spunand ca ar "zdrobi economia Greciei si ar distruge societatea elena".

Oficialii Uniunii Europene indemnasera clasa politica de la Atena sa ajunga la consens in privinta noului pachet de masuri de austeritate, care include alte reduceri bugetare, in valoare de 6 miliarde de euro, si un plan de accelerare a vanzarii unor proprietati ale statului, in valoare de 50 de miliarde de euro.

Reducerile salariale si cresterea taxelor pe care guvernul Papandreou le-a impus in urma imprumutului de anul trecut au generat ample miscari greviste si proteste de strada, ceea ce complica sansele obtinerii unui compromis in privinta noului plan.

Presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a avertizat ca FMI ar putea sa inceteze acordarea urmatoarelor transe din imprumut, intrucat Grecia nu ofera suficiente garantii in privinta solvabilitatii sale pentru anul viitor.

Guvernul lui Papandreou a inceput joi un program de privatizari, dar Juncker a spus ca acest plan trebuie sa fie mai ambitios. Atena asteapta ca la 29 iunie sa-i fie acordata o noua transa din imprumut, in valoare de 12 miliarde de euro, dintre care 3,3 miliarde de euro trebuie sa vina de la FMI.

Aceasta ar fi cea de-a cincea transa din imprumutul de 110 de miliarde de euro pe care l-a obtinut anul trecut de la UE si FMI. FMI nu si-a dat inca acordul final pentru deblocarea transei, iar Juncker spune ca probabil organizatia financiara internationala presupune ca daca nu va acorda banii, o va face in schimb UE.

Tari precum Germania, Finlanda, Olanda s-ar putea opune unui astfel de demers, a avertizat Juncker. Intr-un interviu acordat cotidianului Aachener Zeitung, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a cerut, la randul sau, Greciei sa-si asigure stabilitatea financiara.

"Grecia trebuie sa implementeze programul deplin si riguros, este foarte important sa corectam greselile din trecut", a spus Trichet.

Potrivit planului de salvare, Grecia ar trebui sa imprumute 24 de miliarde de euro de pe pietele financiare.

Totusi, Grecia si-a ratat tintele de reducere a deficitului, iar sansele de a imprumuta bani anul viitor sunt foarte mici.

FMI ar dori ca UE sa accepte eliminarea acestui neajuns printr-un al doilea imprumut, daca va fi necesar, dar foarte probabil contribuabilii din nordul Europei nu ar accepta o noua finantare a Greciei.

Daca inspectorii UE si FMI din Atena vor putea fi convinsi de noile masuri de austeritate prevazute de Grecia, nu va fi nicio problema cu acordarea urmatoarelor transe din imprumut, a declarat un purtator de cuvant al lui Juncker. 

#grecia, #FMI, #imprumut grecia, #economie grecia, #deficit bugetar grecia , #stiri FMI