Dragoi, MFP: Romania s-a incadrat in tinta de deficit bugetar pe S1

Marti, 06 Iulie 2010, ora 11:27
1464 citiri
Dragoi, MFP: Romania s-a incadrat in tinta de deficit bugetar pe S1

Romania s-a incadrat in tinta de deficit bugetar pentru primul semestru, convenita cu Fondul Monetar International (FMI), a declarat marti secretarul de stat in ministerul Finantelor Bogdan Dragoi, precizeaza Mediafax.

"Putem spune ca ne-am incadrat in tinta de deficit pe primul semestru, iar tintele nominale pentru fiecare trimestru nu s-au modificat", a aratat Dragoi.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa reduca cheltuielile publice, prin taierea cu 25% a salariilor bugetarilor, si sa majoreze veniturile prin majorarea TVA de la 19% la 24%, pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8% din PIB.

In primele cinci luni, veniturile bugetului general consolidat s-au redus cu 1,6%, la 64,2 miliarde lei, in conditiile unor incasari in scadere cu 7,8% la TVA, 6,4% la impozitul pe venit, 2,7% la impozitul pe profit si 4,4% la CAS-uri.

Astfel, deficitul a urcat la 16,7 miliarde lei, adica 3,1% din PIB. 

FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania si va elibera cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de 913 milioane de euro.

Romania a incheiat in primavara anului trecut un acord de finantare externa cu UE, FMI si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. 

#dragoi, #tinta, #deficit, #bugetar , #stiri FMI