Dragos Cabat: creditele neperformante vor lovi puternic in profitul bancilor

Marti, 24 August 2010, ora 23:50
2973 citiri
Dragos Cabat: creditele neperformante vor lovi puternic in profitul bancilor

"Autoritatile si managementul unor banci comerciale incearca sa arunce vina pe Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010 pentru lipsa de profitabiltitate a bancilor. Lipsa de profitabilitate va lovi cu putere sistemul bancar din cauza creditelor neperformante din sistem si nu din cauza renuntarii la acest comision de rambursare la creditele vechi sau alte comisioane care au fost comasate sau eliminate", a declarat analistul financiar Dragos Cabat, in cea de-a treia editie a emisiunii "Pontul Valutar".

Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, a declarat recent ca plafonarea la cel mult 1% a comisionului de rambursare anticipata, prevazuta in Ordonanta de Urgenta nr. 50, va pune bancile in genunchi.

In opinia lui Cabat, daca bancile comerciale vor ajunge in situatia de a nu-si mai putea indeplini criteriile de solvabilitate, acest lucru nu se va datora  refinantarii la creditele vechi ci volumului de credite neperformante din portofoliu, ceea ce se traduce prin pierderi.

Analistul economic considera ca sunt putini cei care apeleaza la refinantarea creditelor, in aceasta perioada, deoarece perceptia fata de risc a bancilor s-a modificat puternic, iar sumele pe care ar putea sa le acceseze clientii in acest moment sunt mult mai scazute decat cele pe care le puteau accesa in 2007-2008.

"Singura solutie pe care o au bancile comerciale este sa reia creditarea puternic in principal pe sectorul de corporate, pentru companii si IMM-uri iar in timp, pentru persoanele fizice. Este singura sansa de a iesi din criza pentru sistemul bancar si nu vaicareala cu privire la o anumita reglementare sau alta", este de parere gazda emisiunii "Pontul Valutar".

Rectificarea bugetara pentru evitarea conflictelor sociale

Dragos Cabat afirma ca in 2010 vom avea probabil 2 rectificari, date de necesitatea de a adapta cheltuielile la veniturile care sunt mai mici decat estimarile. In aceste conditii, guvernul trebuie sa vina cu o solutie de reducere a cheltuielilor pe anumite domenii si, ca de obicei, aceste reduceri se fac la capitolul investitii.

"Este necesar sa fie facute anumite ajustari pentru a evita conflicte sociale. Marile confederatii sindicale au anuntat deja miscari de proteste, exista si presiune politica deosebita, se pregateste deja o noua motiune de cenzura. O parte dintre bugetari au avut salariile reduse, se pare ca vor fi si disponibilizati, desi ritmul de disponibilizari este mult mai redus decat cel care ar fi trebuit sa fie", spune analistul.

Motivul principal care a dus la rectificarea bugetara este, in opinia lui Cabat, nerespectarea calendarului de disponibilizari convenit cu FMI.

"Daca s-ar fi respectat calendarul de disponibilizari inca de anul trecut asa cum s-a conventi cu FMI, probabil ca in acest moment ne-am fi incadrat fara probleme in deficitul bugetar agreat si nu ar mai fi fost nevoie de rectificari de buget, planuri de austeritate si de atatea masuri care sunt, pana la urma, antisociale".

Ponturi valutare

In ceea ce priveste cursul valutar, analistul a afirmat ca leul a variat in aceeasi banda 4,20-4,25 lei pentru un euro si tendinta este de scadere.

"Dupa vestile care sunt imbucuratoare dinspre economiile din jurul nostru, este foarte probabil ca leul sa continue sa se aprecieze fata de euro, asa cum si euro sa continue sa se aprecieze fata de dolar. In acest context, este interesant si motivul pentru care la rectificarea bugetara s-a luat un curs de referinta de 4,27 lei/euro.

Eu cred ca pana la sfarsitul anului, leul va ajunge mai degraba catre 4 lei/euro si nu se va duce in niciun caz la 4,27 lei/euro".

Vezi si Pontul valutar, cu Dragos Cabat: piata imobiliara trebuie sa mai cada cu 30-50%

Pontul valutar, cu Dragos Cabat: 3,8 lei/euro, un scenariu posibil in T1 din 2011

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#banci, #bugetara, #cabat, #credite, #dragos, #pont, #rectificare, #valutar , #stiri FMI