E oficial: Romania a batut palma cu FMI, UE, BM si BERD pentru 19.95 mld euro

Miercuri, 25 Martie 2009, ora 10:03
2410 citiri
E oficial: Romania a batut palma cu FMI, UE, BM si BERD pentru 19.95 mld euro

Romania a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu Fondul Monetar International (FMI) pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

FMI a anuntat, miercuri dimineata, ca delegatia care a negociat cu oficialii de la Bucuresti a convenit asupra un acord stand-by pe doi ani cu autoritatile din Romania pentru un imprumut de 12,95 miliarde de euro, parte a unui pachet de sprijin financiar multilateral.

Surse prezente la discutii au declarat, marti, pentru MEDIAFAX ca autoritatile romane au convenit cu reprezentantii FMI ca valoarea imprumutului din acordul stand-by sa fie de 12,95 miliarde euro, pentru a evita 13, numar considerat cu ghinion.

Programul de ajutor extern urmeaza sa fie discutat de Consiliul Executiv al FMI de la Washington in urmatoarele saptamani, iar prima transa a finantarii, de cinci miliarde euro, va fi disponibila imediat dupa aprobare.

FMI va pune la dispozitia Guvernului fonduri de 12,95 miliarde euro, Uniunea Europeana urmand sa contribuie cu cinci miliarde euro dupa un aviz favorabil din partea Comisiei Europene si Consiliului European.

Banca Mondiala va pune la dispozitia Romaniei un miliard de euro, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), alaturi de alte institutii financiare internationale, va acorda un miliard de euro.

"O delegatie a FMI si autoritatile romane au ajuns astazi la un acord, care trebuie discutat de managementul FMI si de Consiliul Executiv, asupra unui program economic sustinut printr-un imprumut de 12,95 miliarde euro printr-un acord stand-by pe doi ani.

Consiliul Executiv se va reuni si va discuta programul in urmatoarele saptamani. Romania va putea trage cinci miliarde euro dupa aprobarea Consiliului", a declarat, in comunicat, directorul executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Potrivit comunicatului, obiectivul programului este de a ameliora efectele caderii puternice a fluxurilor de capital privat catre Romania si de a implementa, totodata, masurile de politica economica necesare pentru reducerea dezechilibrelor fiscale si consolidarea sistemului financiar.

"Masurile de baza cuprinse in program au rolul de a consolida politica fiscala, de a reduce necesarul de finantare al guvernului si de a imbunatati sustenabiltiatea fiscala, pregatind Romania pentru o eventuala intrare in zona euro", se arata in comunicat.

 

#berd, #bn, #finantare, #fmi, #imprumut, #romania, #ue , #stiri FMI