Economia letona a intrat in cea mai adanca recesiune inregistrata in Uniunea Europana

Marti, 10 Februarie 2009, ora 11:25
1093 citiri
Economia letona a intrat in cea mai adanca recesiune inregistrata in Uniunea Europana

Letonia a inregistrat in al patrulea trimestru o scadere record de 10,5% a produsului intern brut (PIB), fostul "tigru baltic" intrand in cea mai adanca recesiune din Uniunea Europeana, relateaza AFP.

Statul baltic, cu 2,3 milioane locuitori, ce a continuat sa fie campion al cresterii economice pana in 2006, a inregistrat o scadere a PIB-ului pentru al doilea trimestru consecutiv, dupa o comprimare cu 4,6% in al treilea trimestru.
Rata somajului a crescut in ianuarie la 8,3% din populatia activa, de la 7% in decembrie, in contextul in care inflatia a continuat sa incetineasca la 9,8%, comparativ cu 10,5% in decembrie.
"Nu exista niciun dubiu ca situatia este sumbra", a declarat Lars Christensen, economist in cadrul Danske Bank.


"Letonia, Islanda si Ucraina sunt economiile din Europa ce au fost cel mai grav afectate de criza", a adaugat acesta. Christensen a subliniat ca economia Letoniei a revenit la nivelul din 2005.
Declinul a venit dupa incheierea unei perioade de boom imobiliar, dupa inchetarea pietei mondiale a creditelor si dupa scaderea consumului.
Dupa ce in 2006, Letonia a marcat un nou record de crestere economica in Uniunea Europeana, de 12,2%, presedintele Valdis Zatlers a recunoscut recent ca un imprumut de 7,5 miliarde euro, acordat la sfarsitul lunii decembrie de Fondul Monetar International (FMI), a salvat tara de la faliment.


Comprimarea economiei cu 10,5% in al patrulea trimestru din 2008 este cea mai puternica inregistrata de la intocmirea statisticilor, in 1995.
In cadrul raportului pentru luna ianuarie, banca Swedbank, cel mai mare creditor din tarile baltice, a prevazut "o recesiune profunda si indelungata", precum si o saracire a populatiei, ca urmare a cresterii ratei somajului.
Potrivit previziunilor bancii, economia Lituaniei se va comprima cu 10% in 2009 si cu 2% in 2010, in timp ce rata somajului va creste la 13,5% in 2009 si la 16% in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recesiune, # imprumut, # economie , #stiri FMI