Economia Letoniei a scazut cu o rata anuala de 18% in T1

Luni, 11 Mai 2009, ora 15:41
1332 citiri
Economia Letoniei a scazut cu o rata anuala de 18% in T1

Economia Letoniei s-a comprimat cu 18% in termeni anuali, in primul trimestru, produsul intern brut (PIB) fiind afectat de cea mai severa recesiune de la colapsul fostei Uniuni Sovietice, potrivit datelor publicate luni, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Anul trecut, Letonia a beneficiat de un ajutor de 7,5 miliarde dolari, in contextul in care economia a intrat intr-o recesiune care s-a accelerat de atunci. Oficialii incearca sa negocieze cu creditorii un deficit bugetar mai mare pentru 2009 si spera ca statul va continua sa primeasca fonduri.

Datele oficiului de statistica, oferite ca estimari intr-un comunicat, depasesc asteptarile analistilor chestionati de Reuters, care mizau pe o scadere cu 16,2% a PIB-ului.

In primul trimestru din 2008, PIB-ul Letoniei a crescut cu 0,5%.

"Activitatea din sectoarele de prelucrare si servicii a continuat sa scada in primul trimestru din 2009", a aratat biroul de statistica.

In sectorul industrial, productia a scazut cu 22%, comertul de retail cu 25%, iar activitatea din sectorul hotelier si al restaurantelor cu 34%.

La sfarsitul lunii aprilie, premierul leton, Valdis Dombrovskis, a anuntat ca vrea sa modifice conditiile stabilite cu Fondul Monetar International (FMI) si cu Uniunea Europeana pentru salvarea economiei, din cauza agravarii situatiei din piata interna.

Letonia, fost stat sovietic devenit membru al Uniunii Europene in 2004, s-a confruntat cu mari probleme economice, dupa o perioada de crestere economica record.

Deficitul bugetar al Letoniei va fi de peste 7% din PIB, in loc de 5% cat a cerut FMI, chiar daca reduce cheltuielile publice cu 40%, a anuntat recent guvernul de la Riga, care a precizat, pentru prima oara, ca va taia si cheltuielile sociale.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#Letonia, #economie, #rata, #buget, #trimestru, #bani, #recesiune, #colaps , #stiri FMI